Řízek nebo kapr s bramborovým salátem. Jídlo, které bude mít v pátek na štědrovečerním stole většina Čechů. A není se čemu divit, jedná se o klasiku, která jednou za čas neuškodí. Pokud si ale chcete letos večeři odlehčit nebo vám majonéza v salátu nedělá dobře, připravte si jeho zdravější a dietnější verzi.

Místo majonézy kuřecí vývar

Šéfkuchař Roman Paulus ví, čím ji nahradit, aby vám výsledný produkt chutnal. Kuřecím vývarem, který ale musí být opravdu silný. Toho docílíte tak, že dáte kosti, maso a skelety před vařením péct do trouby. Také zanechte na cibuli slupku, ta dodá polévce lepší barvu i chuť. Suroviny na polévku zalévejte studenou vodou, pokud však chcete maso využít do hlavního chodu třeba na trhané kuře, zalévejte vodou horkou. Vývar vždy vařte pomalu, spíše táhněte. Bublání ho totiž zakaluje.

Na zhruba litr a půl čistého vývaru budete potřebovat dva kuřecí skelety a čtyři kuřecí křídla. Použít můžete i stehna. Nezapomeňte na koření, hodí se bobkový list, nové koření a celé kuličky pepře. Pokud toužíte po opravdu extrémně silném vývaru, můžete ho ještě vařením zredukovat. Zhoustne a po vystydnutí se z něj stane třepavé polotuhé želé.

Recept na lehký bramborový salát podle Pauluse

Suroviny:

100 g červené cibule

200 ml drůbežího vývaru

30 g plnotučné hořčice

50 ml rostlinného oleje

500 g salátových brambor

ocet

sůl

pepř černý mletý

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Ještě teplé je oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do větší mísy. Osolíme, opepříme a přidáme olej, hořčici, ocet a najemno nakrájenou červenou cibuli. Přelijeme částí teplého silného kuřecího vývaru a necháme marinovat. Občas zamícháme. Před podáváním salát ještě dochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a naředíme vývarem podle potřeby. Salát nemá být moc hutný.

Zdroj: www.recepty.blesk.cz, www.lidovky.cz, www.idnes.cz