Je naprosto jasné, že letošní Vánoce Přemek Forejt své milované udělá svůj oblíbený bramborový salát. Doufejme, že se mu povede a bude herečce Evě Burešové, se kterou bude nejspíš trávit svátky, chutnat. Jak se totiž ví, láska prochází žaludkem a není nic horšího, než protáhlé obličeje u štědrovečerního stolu. Raději si tedy bramborový salát vyzkoušejte nanečisto!
Kde se tu bramborový salát vlastně vzal? Možná se budete divit, ale salát z brambor, vajec, zeleniny a majonézy, jak ho známe dnes, se nepřipravuje ani sto let.
Tradičnímu bramborovému salátu není ani sto let
O jistém bramborovém salátu se sice psalo i v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové a Marie Janků-Sandtnerové, ale rozhodně nešlo o naši oblíbenou pochoutku.
Vypadá to, že tradiční salát sem byl přivezen z Ruska roku 1924, kde se tradičně připravoval na Silvestra. Byl oblíbený především mezi smetánkou, které ho udělal známý francouzský kuchař. I tam ale chyběla kořenová zelenina.
Vyzkoušejte letos modernější variantu
V zahraničí se vám také může stát, že se setkáte s tím, že se bramborový salát jmenuje ruský salát, proto je asi teze o ruském původu pravdivá. A to, že bramborový salát připravoval Francouz, by odpovídalo tomu, že se v něm nachází majonéza. Ta se totiž poprvé objevila právě ve Francii.
Ať tak, či tak, Češi bramborový salát milují a většina z nás si ho připravuje právě k nejdůležitější večeři roku, k té vánoční. Tak si ho pojďte pořádně natrénovat a letos vyzkoušet originální moderní variantu.
Bramborový salát podle Přemka Forejta
Suroviny:
40 g dijonské hořčice
15 g vinného octa
10 g cukru
5 g soli
100 g slunečnicového oleje
100 g červené cibule
500 g vařených brambor ve slupce
50 g vývaru
30 g kapary
30 g perlové cibulky
40 g bílých sardinek
40 g fazole edamame
kopr, estragon, kerblík
Postup:
Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce doměkka. Ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme na přibližně 0,5cm plátky.
Smícháme hořčici, ocet, cukr, sůl, pepř a pomalu zašleháváme olej. Emulzi dle preferencí dochutíme, je potřeba, aby byla ochucená důkladně.
Plátky brambor smícháme s emulzí, přidáme na tenko nakrájenou červenou cibuli, zalijeme horkým vývarem. Necháme přes noc odležet.
Následující den do salátu přidáme vyloupané fazole edamame, lžíci kaparů, přepůlené perlové cibulky, hrst nasekaných bylinek a překrájené naložené bílé sardinky. Vše smícháme a můžeme servírovat.
Na to, jak se připravuje tradiční bramborový salát, se podívejte ve videu:
Zdroj: www.forbes.cz, www.zoommagazin.iprima.cz, www.expres.cz