Bramborový salát k Vánocům neodmyslitelně patří, proto byste ho měli umět dokonale. Ať je to jak chce, poctivý socialistický bramborový salát, který byl připravován dle určitých přesných norem, je prostě dokonalost sama. Jen se musí umět!

My vám přinášíme návod na salát z roku 1976, který se hodí nejen na chlebíčky, ale i ke štědrovečerním řízkům čí kaprovi. Jen vám radíme, pokud chcete, aby byla chuť opravdu autentická a konzistence akorátní, dodržujte postup přesně.

Bramborový salát podle normy ČSN

Na video s přípravou bramborového salátu se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Na přípravu klasického bramborového salátu budete potřebovat 250 g brambor, 100 g majonézy, 20 g láku z okurek, 5 g cukru, 45 g cibule, 50 g kyselých okurek, 40 g mrkve, 15 g hrášku, 10 g soli, 1 čajovou lžičku octa a 30 g hořčice.

Brambory si ve slupce uvařte den předem, oloupejte je a nechte vychladnout. Studené brambory pak nakrájejte na menší kostky a cibuli a kyselé okurky nakrájejte nadrobno.

Salát míchejte rukama, ingredience se lépe propojí

Všechny ingredience dejte do dostatečně velké mísy a dodržujte výše zmíněné množství surovin. Je to opravdu důležité, jinak nebude salát nikdy chutnat autenticky. Směs osolte, opepřete, přidejte lák z okurek, cukr, ocet, majonézu a hořčici.

Vše zlehka promíchejte, ideálně rukama, aby se všechny chutě spojily. Salát pak nechte odležet v lednici či na jiném chladném místě do druhého dne. Uvidíte, že u štědrovečerní večeře zabodujete a nikdo si ani nevzpomene na nějaké moderní inovace. Chuť tradičního socialistického bramborového salátu je prostě jen jedna.

Zdroj: www.youtube.com, www.recepty.cz