Letní bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha
Zdroj: Shutterstock

Famózní letní bramborový salát podle Pohlreicha: Skvělý je z nových brambor

Bramborový salát nemusí být nuda a tenhle dokonce voní po ohni. Salát z nových brambor připravuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich na grilu, ale nebojte se, jde to i jinak. Těšte se na spoustu nových chutí a pusťte se do vaření. 

Zdroje: www.hobbys.czwww.recepty.eu

Salát z nových brambor 

Není salát jako salát a co teprve ten bramborový. Ten si nejčastěji spojujeme s vánoční tabulí, ale na majonézu, hrášek a vejce zapomeňte. Tento vynikající salát je letní pochoutka z grilu. Je plný nevšedních chutí, které běžně v české kuchyni nekombinujeme. Nenechte se zaskočit přípravou karamelizované cibulky. Uvidíte, že to není nic složitého, stačí ji nepřipálit. Také přidání octa do horké pánve vás může zaskočit, ale silný octový odér se brzy odpaří a cibulce dodá švih. Použijte čerstvé bylinky. Jsou docela jiné než sušené a do letního salátu prostě patří.

Brambory pečené na grilu skvěle voní i chutnají. Brambory pečené na grilu skvěle voní i chutnají. Zdroj: Ilia Nesolenyi / Shutterstock

Bramborový salát plný chutí a vůní

Než si začnete bramborový salát upravovat k obrazu svému, určitě vyzkoušejte originální Pohlreichovu verzi. Jak na to?

  • Na přípravu budete potřebovat tyto suroviny:
  • 500 g nových brambor
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce hrubozrnné nebo kremžské hořčice
  • 3 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce čerstvého estragonu
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 najemno nakrájené cibule
  • 120 g polníčku
  • 100 g nakládaných okurek
  • trošku nasekané pažitky
  • sůl, pepř a troška olivového oleje
  •  

Polníček se těší oblibě už i u nás Polníček salát osvěží svými křehkými lístky.  Zdroj: Profimedia

  • Osolené neloupané brambory upečte s celými stroužky česneku na grilu, v troubě nebo třeba mikrovlnce. Pečené na ohni mají jinou a lepší vůni, ale to v každé kuchyni není možné.
  • Mezitím na másle orestujte nakrájenou cibulku, když zesklovatí, přidejte cukr a tymián. Pokračujte v zahřívání, až směs začne karamelizovat, a pak přidejte trošku vinného octa. Nelekněte se intenzivní vůně a nechejte ocet odpařit, pak stáhněte mimo plotnu.
  • Do mísy dejte nasekané okurky a pár lžic zakysané smetany. Zakápněte vinným octem, troškou olivového oleje a nechejte odpočinout.
  • Upečené brambory nakrájejte na kousky a dejte k základu do mísy. Přidejte k nim nasekaný estragon a zkaramelizovanou cibulku i hořčici. Osolte, opepřete, a ještě osvěžte polníčkem a pažitkou. Zamíchejte, aby se chutě propojili a podávejte jako letní hlavní jídlo nebo třeba přílohu ke steaku.

Akční letáky