Hledáte rychlý a nenáročný recept na chutnou večeři, která potěší celou rodinu? Pak zkuste bramborový závin! Tento pokrm je ideální pro využití zbylých brambor a s trochou fantazie ho můžete obohatit i o další různé a zajímavé ingredience.
Proběhla anketa Receptáře!
Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.
Jak připravit vynikající bramborovou buchtu podle Ireny Boháčové? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Český rozhlas:
Rychlovka našich babiček
Bramborový závin je původem starobylý recept, který pocházel z chudých vesnických poměrů. Jeho jednoduchá příprava a dostupnost surovin z něj udělaly oblíbenou součást jídelníčku našich předků.
V současné době se bramborový závin vrací na stoly nejen v klasické podobě, ale i ve verzích, které dokáží chuťově uspokojit i ty nejnáročnější gurmány. Naplnit se dá totiž čímkoliv!
Bramborový závin plněný kysaným zelím a slaninou
Nejprve nakrájejte 150 g uzené slaniny na menší kostičky. Pak očistěte 1 velkou cibuli a pokrájejte ji najemno. Z 300 g kysaného zelí slijte šťávu a posekejte ho nadrobno. Pak v hrnci rozehřejte sádlo, vsypte slaninu a restujte na mírném stupni plotýnky.
Jakmile se začne rozpouštět, přisypte cibuli a osmažte ji dozlatova. Následně přidejte zelí, promíchejte, dochuťte solí, octem a cukrem, přiklopte a duste po dobu 5 minut. Po uplynutí této doby přidejte do zelí najemno nasekanou dobromysl a majoránku a hrnec odstavte.
Na řadu přicházejí brambory
Zhruba 1 kg uvařených a oloupaných brambor propasírujte nebo nastrouhejte najemno. Přidejte 200 g polohrubé mouky a 50 g mouky hrubé. Také 1 syrové vejce, špetku soli a vypracujte hladké těsto.
Následně jej rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na plát silný cca 5 mm. Dávejte pozor, ať se nepotrhá. V tuto chvíli na těsto poklaďte připravené zelí na slanině a srolujte ho do závinu.
Připravte závin k pečení
Položte bramborový závin na plech předem vyložený pečicím papírem a potřete jeho povrch rozmíchaným syrovým vajíčkem. Na několika místech těsto propíchněte vidličkou a nechte péct při teplotě 200 °C po dobu 45 minut dozlatova.
Tip
Závin je výborný nejen sám o sobě, ale hodí se i jako příloha k pečenému masu.
Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz, www.idnes.cz