Obohaťte jídelníček o přílohy, které nejsou fádní! Vyzkoušejte recepty pro náročné a mlsné jazýčky. Pokud vsadíte na osvědčené pokrmy zkušeného šéfkuchaře, který doslova omámil chuťové buňky mnoha slavných, budou vám všichni strávníci jistě blahořečit.

Jak připravit španělské brambory s vínem, šafránem a rozmarýnem? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Spain on a Fork:

Zdroj: Youtube

Jaromír Trejbal

Tento populární mistr kuchař s bohatými zkušenostmi, se proslavil nejen u nás doma, ale i v zahraničí. Muž, který proslul zejména jako osobní kuchař Vlasty Buriana, prožil obě světové války, normalizaci a dočkal se i sametové revoluce.

Narodil se roku 1905 v Lounech v rodině kováře a měl starší sestru. Vzhledem k tomu, že ho rodina nemohla podporovat na studiích, rozhodl se pro dráhu kuchaře.

Následně strávil 4 roky v učení v luxusní restauraci Šlechtického kasina v Millesimovském paláci, pak pracoval v restauraci Obecního domu a také v luxusním hotelu Beránek. Jeho kariéru mu přerušilo plnění základní vojenské služby, po jejímž absolvování se rozhodl získat zkušenosti v zahraničí.

Koho svými lahůdkami okouzlil?

Mistr svého řemesla, Jaromír Trejbal, vařil například pro belgického krále v jeho rezidenci v Biarritzu. V Paříži připravoval hudebnímu skladateli Rudolfu Frimlovi jeho oblíbenou krůtí pěnu. Jaromír Trejbal servíroval své dobroty nejen pro belgického krále Alberta I., ale i šejky a vévody.

Stejně tak prodělal úspěšnou praxi ve slavné pařížské restauraci La Coupole ve čtvrti Montparnasse, kam za ním chodily osobnosti jako Pablo Picasso, Greta Garbo, Christian Dior nebo Aristoteles Onassis. Kuchařem krále komiků Vlasty Buriana se stal v roce 1936. 

Smažené brambory na víně I.

Nejprve si omyjte ½ kg brambor, zbavte je slupky a vložte je celé do hrnce. Zalijte je přírodním bílým suchým vínem, přidejte špetku soli a uvařte do měkka. Pak brambory sceďte, nechte je vychladnout a poté je pokrájejte na silnější plátky.

Lehké těstíčko

V tuto chvíli si připravte lehké pěnové těsto.  Ušlehejte ze 4 bílků s trochou soli pevný sníh, pak zašlehejte 4 žloutky a vařečkou pomalu vmíchejte 4 lžíce hladké mouky. Každý plátek brambory v těstíčku obalte a následně usmažte na předem rozpáleném oleji. Tento typ brambor na víně servírujte k pečeni, drůbeži a všem masovým minutkám.

Smažené brambory na víně II.

Tentokrát si uvařte ½ kg omytých brambor ve slupce v osolené vodě a po změknutí je sceďte. Následně si připravte jíšku, a to z 50 g másla a 2 lžic hladké mouky. Zalijte ji trochou přírodního suchého vína a svařte na hustou omáčku. Pak lehce dosolte a v rozřeďte smetanou na požadovanou hustotu.

Přidejte brambory

Do omáčky vložte oloupané a nakrájejte uvařené brambory, nechte je pár minut nasáknout a můžete je podávat. V tomto případě jsou vynikající k vařenému hovězímu masu, k ovaru nebo k vařenému či pečenému kuřeti.

Související články

Zdroje: www.denik.cz, www.dadala.hyperlinx.cz, www.toprecepty.cz