Někdy jsou dny, kdy prostě není čas trávit ho u plotny. V tuto chvíli je nejlepší zvolit osvědčené rychlovky. Dnes pro vás jednu máme! Základem jsou nastrouhané brambory a pár dalších ingrediencí, které můžete libovolně obměňovat podle toho, co máte rádi a co zrovna máte doma. Uvidíte, že si pochutná celá rodina, a to doslova pár minut od počátku přípravy.
Podívejte se na toto video z kanálu YouTube s názvem Uradi Sama:
Zapečené strouhané brambory
Důkladně omyjte 5 až 6 středně velkých brambor a je na vás, jestli je použijete se slupkou či bez. Obě varianty jsou možné. Díky slupkám dostanete do těla více vitamínů. Nastrouhejte je na hrubém struhadle a vymačkejte z nich šťávu.
Přidejte 1 kávovou lžičku soli a opepřete dle vlastní chuti. Dochuťte pár stroužky utřeného česneku, dodejte 1 celé syrové vejce, pečlivě směs promíchejte a nechte chvíli odležet.
Těsto patří do formy
Mezitím si vyložte zvolenou zapékací formu pečičím papírem a postupně do ní navrstvěte připravené bramborové těsto. Povrch krásně vyhlaďte kuchyňskou stěrkou a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, a to na dobu cca 20 minut.
Připravte si zeleninu
V tento moment máte čas připravit si další potřebné ingredience. Očistěte si a pokrájejte na tenké plátky 1 zelenou a 1 červenou papriku. Pak oloupejte 1 velkou cibuli, pokrájejte ji na jemné kousky a na rozpáleném oleji ji nechte zesklovatět. Následně přidejte papriku a nechte pomalu restovat.
Vaječná směs
Do čisté misky si rozklepněte 4 celá syrová vajíčka a přidejte 100 g strouhaného sýra dle vašeho výběru. Přilijte 1 šálek mléka a přistrouhejte 130 g šunky. Kdo má rád, může vyměnit šunku třeba za tuňákové maso.
Stejně tak lze přidat i praženou slaninu, či kousky opečeného kuřecího masa. Pokud jste vegetariáni, koláč je vynikající i bez masa. Přidejte opečenou zeleninu z pánve a veškeré ingredience propojte důkladným zamícháním.
Velké finále
Připravenou směs dodejte na předpečené brambory a pečlivě ji rozhrňte do všech stran. Formu s koláčem vložte na dalších 10 minut do trouby, v závěru můžete pustit chvilku gril, díky tomu vám vznikne na povrchu neodolatelně křupavá krustička.
Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.apetitonline.cz, www.brno.rozhlas.cz