Brambory patří mezi univerzální suroviny, které se hodí snad na všechny způsoby. Jsou skvělou záchranou i při vaření na poslední chvíli, jelikož jejich příprava je rychlá a snadná. Ukážeme vám, jak se dají z brambor vykouzlit zábavné tvary, na které budete potřebovat pouze citrusovač nebo vykrajovátka.

Smažené bramborové kytičky

Podívejte se na video, kde uvidíte krok za krokem výrobu bramborových kytiček:

Zdroj: Youtube

Na tento recept budete potřebovat pouze 4 velké brambory, 110 g hladké mouky a sůl. Uvařené brambory prošťouchejte v misce vidličkou a poté je protlačte přes cedník. Do hladké bramborové kaše přidejte špetku soli, mouku a vše smíchejte dohromady.

Ze vzniklého těsta vyválejte plát, který rozdělte na několik menších částí, jenž znovu vyválejte v tenčí pláty. Nakonec z nich nakrájejte malé čtvercové nočky, ze kterých udělejte kuličky. Následně vytvarujte připravené bramborové kuličky pomocí citrusovače. Nakonec je osmažte v oleji z obou stran dozlatova. Kytičky podávejte s kečupem, tatarkou, majonézou nebo jinou omáčkou, kterou máte rádi.

Upečená bramborová kaše

Zbyla vám kaše z předchozího dne? Takto jednoduše jí dodáte nový vzhled! Smíchejte 800 g bramborové kaše s 10 lžícemi polenty. Vzniklé těsto rozetřete zhruba do výšky 5 mm na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Až začnou okraje lehce hnědnout, vyndejte plech z trouby a nechte chvíli vychladnout.

Z upečeného těsta vykrojte různé tvary pomocí vykrajovátek, které následně posypte na talíři mákem a cukrem, pokapejte rozpuštěným máslem a přidejte oblíbené ovoce, třeba švestky. Jako druhou variantou je můžete využít naslano.

Plněné bramborové půlky

Originální předkrm může vzniknou i z rozpůlených brambor. Uvařte brambory do poloměka a poté je nechte vychladnout. Brambory rozpulte a vnitřek vydlabejte lžičkou. Půlky brambor naplňte směsí špenátu, česneku a sýru nebo jarní cibulkou, krémovým sýrem a slaninou. Plnit můžete také rajčaty, bazalkou a mozzarellou. Až budete mít brambory naplněné, nechte je na chvíli zapéct v troubě.

Zdroje: pazitka.cz, youtube.com, ceskozdrave.cz