Brambory s fetou a koprem (4 porce)
Tohle jídlo je tak snadné, že si ho školáci dokážou uvařit samostatně.
- brambory (nejlépe nové) 1 kg
- máslo 30 g
- sýr feta 300 g
- čerstvý kopr
- sůl
Fetu nastrouháme na hrubém struhadle. Kopr omyjeme a nakrájíme.
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka. Oloupeme, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhanou fetou a pokrájeným koprem.
Finská lososová krémová polévka - lohikeitto (4 porce)
Polévka lohikeitto (lohi = losos, keitto = polévka) není složitá a starší školáci by ji mohli zvládnout sami. Pokud ne, můžete ji uvařit den předem a děti si ji mohou druhý den snadno ohřát. Je tak vydatná, že poslouží i samotná jako plnohodnotný oběd.
- losos cca 500 g
- brambory cca 500 g
- mrkev 1 ks
- pórek 1 malý
- máslo
- sůl
- pepř
- smetana ke šlehání 250 ml
- čerstvý kopr
- citron
Zeleninu očistíme. Brambory nakrájíme na kostky, mrkev a pórek na kolečka.
V polévkovém hrnci rozpálíme máslo, na něm opečeme pórek a mrkev tak, aby zelenina začala měknout, ale nehnědla. Přidáme brambory a krátce opečeme společně. Zalijeme vodou (popř. rybím či zeleninovým vývarem), osolíme, opepříme a společně vaříme, až všechna zelenina změkne.
Zatím lososa zbavíme případných kostí a nakrájíme na kostky 3–4 cm velké. Vložíme je do polévky a necháme 2–3 minuty povařit. Do polévky vlijeme smetanu, přivedeme k varu a vypneme. Dochutíme pár kapkami citronu. Do horké polévky vsypeme nakrájený kopr a již nevaříme.