Brambory s fetou a koprem (4 porce)

Tohle jídlo je tak snadné, že si ho školáci dokážou uvařit samostatně.

  • brambory (nejlépe nové) 1 kg
  • máslo 30 g
  • sýr feta 300 g
  • čerstvý kopr
  • sůl

Fetu nastrouháme na hrubém struhadle. Kopr omyjeme a nakrájíme.

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka. Oloupeme, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhanou fetou a pokrájeným koprem.

Finská lososová krémová polévka - lohikeitto (4 porce)

Polévka lohikeitto (lohi = losos, keitto = polévka) není složitá a starší školáci by ji mohli zvládnout sami. Pokud ne, můžete ji uvařit den předem a děti si ji mohou druhý den snadno ohřát. Je tak vydatná, že poslouží i samotná jako plnohodnotný oběd.

  • losos cca 500 g
  • brambory cca 500 g
  • mrkev 1 ks
  • pórek 1 malý
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • čerstvý kopr
  • citron

Zeleninu očistíme. Brambory nakrájíme na kostky, mrkev a pórek na kolečka.

V polévkovém hrnci rozpálíme máslo, na něm opečeme pórek a mrkev tak, aby zelenina začala měknout, ale nehnědla. Přidáme brambory a krátce opečeme společně. Zalijeme vodou (popř. rybím či zeleninovým vývarem), osolíme, opepříme a společně vaříme, až všechna zelenina změkne.

Zatím lososa zbavíme případných kostí a nakrájíme na kostky 3–4 cm velké. Vložíme je do polévky a necháme 2–3 minuty povařit. Do polévky vlijeme smetanu, přivedeme k varu a vypneme. Dochutíme pár kapkami citronu. Do horké polévky vsypeme nakrájený kopr a již nevaříme.