Každá zkušená hospodyně ví, že pokud se brambory oloupou a nechají být, za chvíli se na nich vytvoří hnědý povlak. Nemusíte se ničeho obávat, tomuto procesu se říká oxidace a je zcela neškodný. Brambory totiž obsahují poměrně vysoké množství jednoduchých škrobů, takže jakmile jsou oloupané vystaveny kyslíku, tedy přirozenému okolnímu prostředí, právě škroby v nich obsažené zhnědnou, někdy jen zešednou nebo naopak zčernají. I když takto zbarvené brambory samozřejmě můžete konzumovat, protože jejich chuť se nezmění, taková barva není právě lákavá a jistě byste takové brambory svým hostům neradi podávali.

Trik pro žlutou barvu

Vždy je nutné brambory okamžitě po oloupání vložit do studené vody. Musí být všechny zcela ponořené, i malý kousek, který se dostane ven na vzduch, ztmavne. Buďte tedy velmi pečliví. Existují ještě triky, díky kterým si můžete být stoprocentně jisti, že brambory zůstanou krásně žluté. Do vody přidejte lžíci mléka nebo lžíci citronové šťávy. Nechte je ve vodě zhruba deset minut, pak je slijte a uvařte tak, jak jste zvyklí.

Namáčejte pečlivě

Namáčení brambor ve vodě má ještě jeden významný důvod, zbavíte se tak přebytečného škrobu. Ten našemu zdraví právě moc neprospívá, škrob je sytý a kalorický, vyhýbat byste se mu měli především, pokud potřebujete zhubnout. Navíc může škrob způsobit i vznik některé z potravinových alergií a opatrní se škrobem byste měli být, pokud brambory připravujete dětem. Pár minut namočení však nestačí, je nutné nechat oloupané a nakrájené brambory ve vodě několik hodin, nejlépe do druhého dne. Nemusíte je v míse s vodou ani dávat do lednice, pokud jsou ponořené, nechte je bez obav ve vodě při pokojové teplotě. Dlouhodobé namáčení zvýrazní jejich chuť a budou i rychleji uvařené.

Související články


Zdroje: www.aazdravi.cz, pestujme.cz