Brambory před vařením v mikrovlnce propíchneme vidličkou
Zdroj: Inga Nielsen / Shutterstock.com

Jak uvařit skvěle dochucené brambory za pouhých šest minut?

Brambory jsme vařili všichni již nesčetněkrát, aby také ne, patří mezi nejoblíbenější přílohy české kuchyně. Jsou výborné k smaženému řízku, rybě, ale i třeba ke koprové omáčce. Jsou základem nespočtu jídel, prostě jejich využití je skutečně pestré. Vaříme je zhruba 25 minut, pokud bychom je chtěli péct, trvá to často jednou tolik. Ale víte, že výborné brambory mohou být hotové už za šest minut?

Zdá se vám to nemožné? Tak zkuste následující postup, o který se podělila zkušená a vynalézavá kuchařka. Vyberte si kvalitní bramboru typu A, pečlivě ji omyjte, ale neloupejte. Na čtyřech místech do ní píchněte vidličkou, dejte ji na talířek a polijte ji troškou oleje. Olejem ji dobře potřete po celém povrchu. Na tom samém talířku pak bramboru ještě osolte a opepřete. I s tímto talířkem dejte bramboru do mikrovlnné trouby, nejdříve na 3 minuty na 700 W. Poté bramboru otočte a proces opakujte.

V mikrovlnné troubě můžeme připravit také brambory. V mikrovlnné troubě můžeme připravit také brambory. Zdroj: gupina / Shutterstock.com

Po celkových šesti minutách přípravy bramboru vyndejte. Buďte opatrní, brambora bude opravdu horká, nedotýkejte se jí. Pokud ji potřebujete přidržet, vezměte ji do kuchyňských kleští. Vidličkou pak do brambory opatrně píchněte. Pokud vidlička snadno projde středem brambory, je hotovo. Pokud máte možnost, tak je vhodné zbývající olej na talíři využít k vytvoření pěkné kůrčičky – bramborou olej pěkně vytřete a nechte ji zprudka opéct na suché pánvi, pokud je zrovna sezona a máte zahradní gril, tak ji ze všech stran ogrilujte. Brambora pak bude vypadat opravdu profesionálně a sliny se vám i vašim hostům budou jen sbíhat.

Před servírováním bramboru ještě pokrájejte, ale nemusí být dokrojená úplně, udělejte takového „ježka“. To vám umožní ji osolit a ochutit i zevnitř. Na doladění chuti můžete použít například pesto, zakysanou smetanu ochucenou třeba česnekem, bylinkové máslo či čerstvé bylinky podle vlastního výběru. Tím získáte jednu porci skvělé přílohy, nebo i lehčího jídla. Pokud budete připravovat dvě brambory, proces bude trvat o pár minut déle, ale pořád mnohem méně než při klasickém vaření a výsledný efekt je nesrovnatelný. Doporučujeme vyzkoušet!

Zdroj: www.mall.tvwww.wikihow.cz

Akční letáky