Historie brambor vás možná překvapí. Je totiž velice zajímavá. Jejich vlastí je Jižní Amerika. Brambory se na jejím území pěstovaly již 5000 let předtím, než byly v 16. století přivezeny i k nám do Evropy. Tam si ale brambor nevážili, dokonce se jich 200 let báli. Lid je považoval za pohanské a dokonce zdraví ohrožující. Když všichni lidé brambory odmítali, ujali se jich mniši. Zdobili jimi své klášterní zahrady a během třicetileté války je přinesli do Prahy. Zachutnaly tak, že je po čase začali jíst i měšťané a poté dokonce i šlechtici. Brambory se postupně dále rozšiřovaly, až byly všude k mání a všichni si je přímo zamilovali. Dnes jsou nezbytnou součástí každé kuchyně.

Skvělé triky do kuchyně naleznete v tomto YouTube videu na kanále 5-Minute DECOR:

Zdroj: Youtube

Hodí se ke všemu

Potravina, která je vhodná k prakticky každému jídlu. Brambory se dají připravit jako hlavní chod, to se obvykle podávají v zapečené formě, nebo nasladko s tvarohem, či jako sladké placky s marmeládou.  Způsobů zpracování je spousta a kuchaři stále vymýšlejí další. Ať už se slupkou nebo bez, vždy se z nich dá vytvořit unikátní pokrm. Využíváme je již po staletí a jsou považovány za nejčastěji používanou přílohu vůbec. Nejčastěji jsou však podávány vařené, zapečené nebo šťouchané.

Síťka z obchodu vám ušetří spoustu práce

Šťouchané brambory patří k přílohovým klasikám. Ale zabere to zbytečně moc času. Proč to dělat složitě, když to jde i jednoduše. Díky tomuto triku si ušetříte čas s omýváním, krájením a šťoucháním. Jednoduše již do vroucí vody vložte neoloupané brambory i se síťkou z obchodu. Až je budete mít uvařené, stačí brambory zmáčknout a přes síťku se vám vymačká pouze jejich vařený obsah, takřka bez slupek. Ušetříte si tím zbytečnou práci s loupáním.

Související články

Zdroje: www.idnes.cz, www.toprecepty.cz