Zdroje: www.seriouseats.com, kalorie.zena.aktualne.cz
Jamie Oliver: Rychlovka z brambor
Je to bramborák, nebo není? Jednoduchých pokrmů z brambor je celá řada. Je to totiž sytá zelenina, která vařená i pečená chutná sama o sobě.
Jednoduchý recept z brambor a vajec si můžete připravit i podle světoznámého šéfkuchaře, jakým je Jamie Oliver, podívejte:
Nutno dodat, že pokud budete připravovat brambory syrové, vždy je potřeba dobré a poměrně dlouhé prosmažení, na které budete potřebovat i poměrně dost oleje s máslem.
Brambory jsou chutné i levné
Říká se, že brambory nám ve světových válkách zachránily život. V době strádání a nedostatku jsou jednou z mála potravin, které se dobře daří a z jejichž pěstování je velký výnos. Navíc jsou nutričně dostatečně bohaté i chutné.
Brambory jsou však také potravinou vyloženě vhodnou v našem jídelníčku i z jiného důvodu. Mají vysoký sytící efekt a představují potravinu vhodné kalorické denzity, čili poměru objemu a kalorií. Zařadit je tedy můžete i do dietního jídelníčku.
Brambory se dají upravit mnoha způsoby. Tím nejjednodušším je vaření, kdy nepotřebujete zhola nic, k vaření postačí voda a sůl a další úpravy už jsou jen na vás.
Bramborové rösti
Švýcarské rösti se připravují vlastně velmi podobně, ani ta vejce nebudete potřebovat. Jde v podstatě o na másle smaženou vysokou placku z nastrouhaných brambor. Ty je třeba napřed povařit, po vychladnutí nastrouhat a rovnou nasypat na mírně rozpálenou pánvičku s rozpuštěným máslem.
Brambory sice musíte vařit, ale není třeba je máčet v oleji ani přidávat vejce. Do zlatova vypečené strany rösti voní po másle a chutnají skvěle i bez jakýchkoli dalších přísad. Smažení na másle je nutné na mírném plameni zhruba deset minut z každé strany.
I když budete používat pánev s nepřilnavým povrchem, máslo je potřeba a Švýcaři si ho dopřávají poměrně dost. Dokonce se na toto téma žertuje. Víte, proč Švýcaři vynalezli rösti? Aby měli záminku sníst půl kila másla!
I do rösti je možné přidat orestovanou cibulku nebo také uzeninu, jinak už nic. Rösti je sice docela obyčejné jídlo, ale na jídelním lístku ve Švýcarsku ho určitě najdete.