Toto tradiční švédské jídlo se může přeložit jako „malé kousky na pánvi" a vzniklo vlastně náhodou, když bylo třeba spotřebovat zbytky z předešlého dne, což ve Švédsku bývá většinou maso a brambory.

Můžete si ho však připravit od začátku, nemusíte čekat, zda něco zbude z předešlého dne, či nikoli. Tento pokrm se s oblibou podává i jako rychlé „vyprošťovací” jídlo po noci, kdy alkohol tekl proudem. Ingredience se jednoduše pokrájejí a dohromady se opečou na pánvi nebo zapečou v troubě v pekáčku. Vznikne tak hodně vydatná snídaně, brunch nebo večeře.

Co dům dá

Jaké suroviny můžete využít? V podstatě jakýkoli druh masa, vařené brambory, cibuli, ale také zbytky klobásky, steaku nebo šunky. Použít můžete i zeleninu, například mrkev, pastinák, včetně bylinek jako tymián, pažitka nebo petržel. Celý pokrm se doplní volským okem a tradičně se podává s nakládanou červenou řepou a můžete přidat i nakládanou okurku.

Pyttipanna


Suroviny:

  • 500 g vařených brambor
  • 300 g pečeného masa (vepřové, hovězí, kuřecí)
  • 200 g cibule
  • 75 g slaniny
  • 25 g másla
  • olivový olej
  • vařená zelenina (mrkev, fazolky, pastinák)
  • sůl a pepř
  • 4 vejce
  • hrst hladkolisté petržele
  • nakládaná červená řepa nebo okurky k podávání

Postup:

  • Brambory a maso nakrájejte na kostičky nebo na stejně malé kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Na pánvi rozehřejte máslo a trochu oleje a brambory opečte dozlatova. Poté je z pánve vyndejte, přidejte olej a nasypte cibuli a slaninu nakrájenou na kostičky.
  • Jakmile cibule zesklovatí a slanina pustí tuk, přidejte kousky masa, ohřejte je a poté přidejte opečené brambory a na kousky nakrájenou vařenou zeleninu.
  • Vše osolte a opepřete, promíchejte a prohřejte.
  • Na jiné pánvi připravte volská oka. Hotovou směs podávejte posypanou nasekanou petrželí, s volským okem, můžete přidat i nakládanou červenou řepu.

Související články

Zdroje: fresh.iprima.cz, www.thespruceeats.com