Potřebujete uvařit rychlý oběd nebo večeři? Zbylo vám maso a brambory z předešlého dne? Inspirujte se ve švédské kuchyni a připravte si dobrotu s názvem Pyttipanna.
Toto tradiční švédské jídlo se může přeložit jako „malé kousky na pánvi" a vzniklo vlastně náhodou, když bylo třeba spotřebovat zbytky z předešlého dne, což ve Švédsku bývá většinou maso a brambory.
Můžete si ho však připravit od začátku, nemusíte čekat, zda něco zbude z předešlého dne, či nikoli. Tento pokrm se s oblibou podává i jako rychlé „vyprošťovací” jídlo po noci, kdy alkohol tekl proudem. Ingredience se jednoduše pokrájejí a dohromady se opečou na pánvi nebo zapečou v troubě v pekáčku. Vznikne tak hodně vydatná snídaně, brunch nebo večeře.
Co dům dá
Jaké suroviny můžete využít? V podstatě jakýkoli druh masa, vařené brambory, cibuli, ale také zbytky klobásky, steaku nebo šunky. Použít můžete i zeleninu, například mrkev, pastinák, včetně bylinek jako tymián, pažitka nebo petržel. Celý pokrm se doplní volským okem a tradičně se podává s nakládanou červenou řepou a můžete přidat i nakládanou okurku.
Pyttipanna
Pyttipanna chtuná skvěle.
Suroviny:
- 500 g vařených brambor
- 300 g pečeného masa (vepřové, hovězí, kuřecí)
- 200 g cibule
- 75 g slaniny
- 25 g másla
- olivový olej
- vařená zelenina (mrkev, fazolky, pastinák)
- sůl a pepř
- 4 vejce
- hrst hladkolisté petržele
- nakládaná červená řepa nebo okurky k podávání
Postup:
- Brambory a maso nakrájejte na kostičky nebo na stejně malé kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte máslo a trochu oleje a brambory opečte dozlatova. Poté je z pánve vyndejte, přidejte olej a nasypte cibuli a slaninu nakrájenou na kostičky.
- Jakmile cibule zesklovatí a slanina pustí tuk, přidejte kousky masa, ohřejte je a poté přidejte opečené brambory a na kousky nakrájenou vařenou zeleninu.
- Vše osolte a opepřete, promíchejte a prohřejte.
- Na jiné pánvi připravte volská oka. Hotovou směs podávejte posypanou nasekanou petrželí, s volským okem, můžete přidat i nakládanou červenou řepu.
Zdroje: fresh.iprima.cz, www.thespruceeats.com