Brambory a zelí patří mezi zeleninu, která se často vyskytuje v hlavním chodu jídla. Kysané zelí používali dříve hlavně mořeplavci, kterým poskytovalo dostatek množství vitaminů a potřebných látek pro organismus. Brambory se zase používaly na všechny způsoby v zimním období, kdy čerstvá zelenina nebyla téměř dostupná. Spojením těchto dvou ingrediencí můžete získat výtečnou a zdravou večeři.

Recept na nevšední večeři

Zdroj: Youtube

Na bramborové těsto budete potřebovat 5 brambor, vejce, 240 g hladké mouky, 10 g prášku do pečiva, svazek čerstvé petržele a sůl. Nejdříve si oloupané brambory nakrájejte na čtvrtiny a dejte vařit na 15 minut v osolené vodě. Uvařené brambory prošťouchejte, přidejte vejce, sůl, nakrájenou petrželku a zamíchejte. Následně přidejte mouku s práškem do pečiva. Vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny.

Dva druhy náplně

Na první náplň budete potřebovat ¼ zelí, mrkev, sůl a pepř. Čerstvé zelí nakrájejte nadrobno a mrkev nastrouhejte na hrubší nudličky. Na pánev nalijte trochu olivového oleje a přidejte zelí, které chvilku smažte. Až se vám bude zdát, že zelí změklo, přisypte nastrouhanou mrkev, osolte, opepřete, zamíchejte a nechte smažit.

Na druhou náplň spotřebujete 5 stroužků česneku, dvě červené cibule, 70 g sýra, sůl a pepř. Oloupaný česnek pomocí nože rozmáčkněte a rozřízněte na půl. Cibuli nakrájejte nadrobno. Na pánev dejte opět olivový olej a nejdříve nechte smažit česnek z obou stran. Poté ho vyndejte a osmažte nakrájenou cibuli. Mezitím si nastrouhejte sýr nahrubo. Cibuli na pánvi osolte, opepřete a přemístěte ji z pánve na talíř.

Plnění kapsiček

Jedno těsto rozválejte a opět přeřízněte na dvě poloviny, které naplňte zelím s mrkví. Přiklopte a pomocí vidličky spojte kraje. Druhou část těsta rovněž vyválejte a naplňte cibulí, sýrem a česnekem. Opět přiklopte a spojte kraje. Kapsičky smažte na oleji z obou stran dozlatova.

Brambory na několik způsobů

Tato kořenová zelenina je velmi populární. Obsahuje vitaminy A, B, C, škrob a uhlovodany. Z minerálních látek pak draslík a hořčík. Brambory jsou doporučovány při dietách, jelikož neobsahují tuk a skoro žádné bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a můžete si je udělat na mnoho způsobů. Lze je vařit, dusit, péct, zapékat nebo i smažit. Fantazii se meze nekladou.

Zdroje: cz-test.cz, apetitonline.cz, youtube.com