Battenberg - tradiční britský velikonoční moučník

Moučník Battenberg je klasický britský dezert promazaný meruňkovým džemem, zabalený v marcipánu. Na řezu má charakteristický šachovnicový vzor žluté a růžové barvy. Poprvé se údajně podával na počest sňatku princezny Viktorie a prince Louise z Battenbergu v roce 1884. Abyste zvládli krásně souměrný geometrický tvar, měli byste mít čtvercovou formu o rozměru 20 x 20 cm nebo dvě formy na chleba či paštiku o velikosti 20 x 10 cm.

  • 175 g změklého másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce velikosti M
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 170 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 65 g mletých mandlí
  • červené potravinářské barvivo
  • 80 ml meruňkového džemu
  • 300 g marcipánu

Nejprve si do mísy dáme změklé máslo a vyšleháme jej s cukrem. Postupně zašleháváme po jednom i vejce a zakápneme vanilkovým extraktem. Zvlášť prosejeme hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Opět postupně zašleháváme, v mezikrocích přidáváme i najemno mleté mandle. Těsto rozdělíme na dvě části a jednu obarvíme pomocí červeného potravinářského barviva, s ním manipulujeme opatrně, stačí na špičku nože. Promícháme, aby se nám celá hmota obarvila.

Formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem, z něhož uděláme dělicí linii uprostřed povytažením. Rovnoměrně naneseme obě těsta a pečeme zhruba 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pomocí špejle zkontrolujeme, zda je těsto dokonale propečené. Necháme zcela vychladnout, poté položíme na sebe a okrájíme do stejně velkých kvádrů, překrojíme napůl a prohodíme barvy. Jednotlivé části těsta promažeme meruňkovým džemem. Marcipán rozválíme na moučkovým cukrem lehce posypané desce na dlouhý široký pruh tak, abychom na něj mohli horizontálně moučník posadit a celý jej zabalit. Následně odkrojíme konce a můžeme podávat.

Bochánky hot cross buns

V Británii se tyto nadýchané sladké bochánky s typickým křížem odedávna pekly na Velký pátek. Podle pověr si tím hospodyně pojistila, že se veškerý chléb, který po celý rok upeče, dokonale povede. Posvátný kříž na nich měl uchránit kuchyni od požáru a jako bonus se věřilo, že díky těmto bochánkům si zachováte přátele a budete mít větší vliv na své okolí.

  • 450 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 ml teplé vody
  • 14 g sušeného droždí
  • 1 vejce velikosti L
  • 1 čajová lžička skořice
  • 70 g rozinek namočených v jablečném džusu
  • ¼ čajové lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ½ čajové lžičky soli
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru

Do mísy prosejeme hladkou mouku s cukrem, solí a droždím. Přidáme skořici a muškátový oříšek, dobře promícháme a uprostřed vytvoříme prohlubeň. Do ní vlijeme teplé mléko, vodu, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo. Ode stran mísy promícháme, aby se nám vytvořilo vláčné nelepivé těsto. Vyklopíme na pomoučněný vál, krátce propracujeme rukama, uložíme do čisté mísy a překryté utěrkou necháme 1,5 hodiny na teplém místě vykynout.

Dobře vykynuté těsto znovu krátce propracujeme na vále, rozdělíme na 12 stejných dílů a vytvarujeme bochánky. Ukládáme na plech vyložený pečicím papírem, který jsme ještě potřeli máslem. Na povrchu každého bochánku ostrým nožem nařízneme tvar kříže a překryté utěrkou necháme ještě alespoň 20 minut kynout. V misce si rozmícháme s trochou vody 4 lžíce hladké mouky, výslednou směs naneseme do prohlubně kříže. Pečeme 12-15 minut v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova. V další misce si rozmícháme 2 lžíce cukru s malým množstvím vody. Po vyjmutí bochánky potíráme cukrovou směsí, budou se krásně lesknout.