Víte, proč se kultovní piškotový moučník s ovocem jmenuje bublanina? Podle Příručního slovníku jazyka českého byl jeho název odvozený od slova „bublat“. Naši předkové tvrdili, že ovoce při pečení v buchtě bublá. A tak nějak vznikl lidový název letní buchty plné vajec, mouky, másla a ovoce…
Ve videu najdete recept na bublaninu podle cukráře Josefa Maršálka:
Koláč z ovoce „co dům dal“
O bublanině dobře věděly už naše prababičky. Utopily v ní sezónní ovoce – od třešní, rybízu, jahod, borůvek, švestek, blum, meruněk až po broskve. Původní bublanina vypadala trochu jako zorané pole. Byla plná hrbolků a nedokonalostí, ale ta její barva! Zářila jako letní slunce… V selských rodinách se koláč jedl o posvícení, ale také se pekl o víkendech, kdy jídelníček byl svátečnější než ve všední den. Když bylo letního ovoce málo, naši předkové neváhali a do koláče přimíchali celoročně dostupné plody – čerstvá (nebo sušená) jablka či hrušky. I tak byla bublanina výborná a provoněla celý dům...
Bublanina od mistra
V českých kuchařkách existuje několik druhů bublanin – od jogurtové, tvarohové, kefírové, piškotové až po tu z klasického třeného těsta. My jsme pro vás dnes vybrali mistrovskou bublaninu od oblíbeného cukráře Josefa Maršálka. Je vláčná, voňavá a připravíte si ji coby dup.
Jak na to: Utřete 150 g másla, 300 g krupicového cukru a citronovou kůru. Postupně přidejte 6 vajec, 250 g podmáslí, 400 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva a šťávu z 1 citronu. Hotové těsto vylijte na vymaštěný a vysypaný plech.
Sladká tečka – drobenka!
Povrch koláče ozdobte drobným ovocem. Můžete použít, cokoliv máte na zahradě – borůvky, rybíz, maliny, ostružiny… Nemáte k dispozici čerstvou úrodu? Lze sáhnout po mražené nebo kompotované. Snažte se plody rozvrstvit po celé ploše koláče, aby kraje nezůstaly suché. Nakonec zadělejte na drobenku. V misce zpracujte 120 g hladké mouky, 60 g másla, 60 g cukru krupice, 10 g rumu a 1 g soli. Hotovou drť navrstvěte na koláč a máte hotovo! Bublaninu pečte dozlatova. Po upečení ji zlehka pocukrujte moučkovým cukrem. Chutná božsky!