Bůček sice není na vrcholu pyramidy zdravých pokrmů, ovšem jednou za čas taková dobrota neuškodí. Pokud si navíc dáte práci s výběrem suroviny tak, aby byl bůček spíš masový než plný tuku, není tento pokrm až takový hřích.
Překvapivá úprava
Většina lidí bůček peče. Ostatně kousek masa s křupavou kůrčičkou je neodolatelná záležitost. Tento recept však používá jinou metodu přípravy. Díky ní nemusíte bůčku věnovat v troubě několik hodin. O jakou metodu se jedná zjistíte ve videu na YouTube kanálu Ostravsky Gastrošef:
Pořádný kus masa
Takto připravený bůček přijde vhod hlavně po návratu z venku. Zvlášť po deštivé procházce nebo po pořádné plískanici. Chutná skvostně, i když je studený. Na čerstvém kváskovém chlebu, s cibulí, okurkou a hořčicí. Tajemství dokonalé chuti je v přípravě. Překvapivě se nic nepeče, ale vaří.
Hezky na ježka
Připravte si krásně masitý bůček a velmi ostrý nůž. Bůček položte kůží na podložku a stranu, na které je maso, nařežte takzvaně na ježka nebo na mřížky. K ruce si připravte tlakový hrnec, který výrazně zkrátí dobu přípravy. Maso dobře osolte, nebojte se na soli přidat a vložte do hrnce. Přihoďte několik stroužků česneku, pár bobkových listů, nové koření a několik kuliček celého pepře. Maso zalijte vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Tlakový hrnec řádně zavřete a nechte jej pracovat.
Marináda dodá chuť
Skvělou chuť masu dodá marináda. Tu si můžete připravit, zatímco se bude masíčko vařit. Přece jen to zabere nějakých 70 minut, podle velikosti bůčku. Do menší misky nasypejte polévkovou lžíci kvalitního grilovacího koření, stejné množství sladké papriky. Pokud milujete pálivé, můžete přihodit pár chilli vloček. Přisypejte trochu namletého pepře a prolisujte ještě tak tři stroužky česneku. Promíchejte a počkejte, dokud maso nebude hotové. Po uplynutí 70 minut zkuste tlakový hrnec otevřít a zkontrolujte, zda je hotovo. Dokonale uvařené maso vyjměte a nechejte vychladnout. Vývar rozhodně nevylévejte, ale použijte jej do marinády. Ke koření jej přilejte tolik, aby vám vznikla kompaktní kašička. Zbytek vývaru nechte vychladnout a schovejte si do mrazáku. Skvěle poslouží jako základ pro guláš nebo polévku. Marinádou bůček hezky velkoryse potřete a zabalte jej do alobalu. V ledničce jej nechte odpočinout do druhého dne. Pak jej tence nakrájejte a pochutnejte si!
Zdroje: labuznik.cz, sever.rozhlas.cz