Říká se, že děti mají rády jednoduché pokrmy. Žádné chuťové experimenty, prostě rychlá jídla, která nezaberou hodně času. Až v dospělosti se chutě mění a my toužíme zažít něco extra. Ať už jde o masité pokrmy, exotické suroviny, koření nebo úpravu pokrmů. Přesto v nás zůstává určtá touha, vrátit se (alespoň na chvíli) do dětství a znovu prožít chutě, které nás tehdy tak těšily. Proto si občas – z čisté nostalgie – připravíme jídlo, které jsme milovali v dětství. Většinou nejde o žádnou velkou gastronomii, ale o to je to hezčí.
Vzpomínka na talíři
Jak připravit buchtičky se šodó, se podívejte ve videu:
Buchtičky se šodó sice nepatří mezi jednoduché pokrmy, které za patnáct minut „uklohníte“ na vařiči, ale přesto je fajn si je někdy připravit. Obzvlášť pokud máte děti (nebo vnoučata) a chcete jim dopřát stejný zážitek, jaký jste mívali v dětství vy. Proto neváhejte a připravte jim tuhle nebývalou lahůdku. Obzvlášť když dnes se dá udělat s větší časovou i finanční úsporou. Jediný rozdíl je v tom, že klasické šodó zaměníte s vanilkovým pudinkem. Malí jedlíci tenhle podvod neodhalí a dospělí? Ti vám tuhle drobnost odpustí.
Nejdříve základ: Dukátové buchtičky
Hlavní věc v tomhle pokrmu jsou dukátové buchtičky. Ty si připravíte celkem snadno. Nejdříve si z vlažného mléka, droždí, mouky a trochy cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte 250 g hladké mouky, 40 g krupicového cukru, 1 žloutek, 50 g změklého másla. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte pevné těsto, které pak nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu.
Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vymodelujte z něj malé buchtičky, které potřete olejem a dejte jednu vedle druhé do malého pekáčku. Dukátové buchtičky pečte při 180 °C asi 20 minut. Hotové buchtičky nechte vychladnout, rozeberte je na jednotlivé kousky a naaranžujte na talíř. Pak už záleží na vás, jestli dáte přednost jednoduché – pudinkové variantě - nebo originálnímu šodó.
Pravé šodó je z vína
Ve vodní lázni vyšlehejte 4 žloutky, ¼ lžíce drcené vanilky, 250 ml bílého vína a 80 g cukru. Šodó nalijte na buchtičky ještě, když je horké. Je to zázračně dobré a vaši mrňousové na to určitě budou (stejně jako vy) dlouho vzpomínat.
Pudinková náhražka za šodó
Dejte vařit 500 ml mléka s 5 lžícemi cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Jakmile směs začne bublat, přidejte do ní 150 ml mléka, ve kterém jste rozmíchali 1 vanilkový pudink. Hotový pudink poznáte podle toho, že zhoustne. A to je právě ten nejlepší okamžik, kdy ho rychle vzít z plotny a přelít ho přes naservírované buchty. Dobrou chuť!