Kdo by je neznal? Dukátové buchtičky se šodó jsou prostě vzpomínka, kterou je pěkné občas „oživit". Jak dělaly naše babičky pravé šodó? Podívejte se.
Říká se, že děti mají rády jednoduché pokrmy. Žádné chuťové experimenty, prostě rychlá jídla, která nezaberou hodně času. Až v dospělosti se chutě mění a my toužíme zažít něco extra. Ať už jde o masité pokrmy, exotické suroviny, koření nebo úpravu pokrmů. Přesto v nás zůstává určtá touha, vrátit se (alespoň na chvíli) do dětství a znovu prožít chutě, které nás tehdy tak těšily. Proto si občas – z čisté nostalgie – připravíme jídlo, které jsme milovali v dětství. Většinou nejde o žádnou velkou gastronomii, ale o to je to hezčí.
Vzpomínka na talíři
Jak připravit buchtičky se šodó, se podívejte ve videu:
Buchtičky se šodó sice nepatří mezi jednoduché pokrmy, které za patnáct minut „uklohníte“ na vařiči, ale přesto je fajn si je někdy připravit. Obzvlášť pokud máte děti (nebo vnoučata) a chcete jim dopřát stejný zážitek, jaký jste mívali v dětství vy. Proto neváhejte a připravte jim tuhle nebývalou lahůdku. Obzvlášť když dnes se dá udělat s větší časovou i finanční úsporou. Jediný rozdíl je v tom, že klasické šodó zaměníte s vanilkovým pudinkem. Malí jedlíci tenhle podvod neodhalí a dospělí? Ti vám tuhle drobnost odpustí.
Pravá šodó omáčka je pracná. Proto některé hospodyňky místo ní používají vanilkový pudink.
Nejdříve základ: Dukátové buchtičky
Hlavní věc v tomhle pokrmu jsou dukátové buchtičky. Ty si připravíte celkem snadno. Nejdříve si z vlažného mléka, droždí, mouky a trochy cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte 250 g hladké mouky, 40 g krupicového cukru, 1 žloutek, 50 g změklého másla. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte pevné těsto, které pak nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu.
Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vymodelujte z něj malé buchtičky, které potřete olejem a dejte jednu vedle druhé do malého pekáčku. Dukátové buchtičky pečte při 180 °C asi 20 minut. Hotové buchtičky nechte vychladnout, rozeberte je na jednotlivé kousky a naaranžujte na talíř. Pak už záleží na vás, jestli dáte přednost jednoduché – pudinkové variantě - nebo originálnímu šodó.
Dukátové buchtičky mohou bít buďto drobné nebo naopak trochu "humpolácké". Chutnají stejně.
Pravé šodó je z vína
Ve vodní lázni vyšlehejte 4 žloutky, ¼ lžíce drcené vanilky, 250 ml bílého vína a 80 g cukru. Šodó nalijte na buchtičky ještě, když je horké. Je to zázračně dobré a vaši mrňousové na to určitě budou (stejně jako vy) dlouho vzpomínat.
Pudinková náhražka za šodó
Dejte vařit 500 ml mléka s 5 lžícemi cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Jakmile směs začne bublat, přidejte do ní 150 ml mléka, ve kterém jste rozmíchali 1 vanilkový pudink. Hotový pudink poznáte podle toho, že zhoustne. A to je právě ten nejlepší okamžik, kdy ho rychle vzít z plotny a přelít ho přes naservírované buchty. Dobrou chuť!