Buchty jsou prostě náš národní poklad. Naši předkové je dělávali od nepaměti a znamenaly pro ně levné, syté a dostupné jídlo. Zajímavé je, že v 17. století se buchty nepekly, ale vařily. Hospodyňky je připravovaly „naslano“ z mouky, kvasnic, vajec a soli. Náplň neexistovala žádná. Moučné špalíčky se pak jen na talíři přelily máslem a bylo to. Sladké náplně přišly do módy až o dost později. A v různých regionech měly své názvy i specifické náplně.

Ve videu se naučíte připravit jednoduchou tvarohovou a makovou náplň do buchet.

Zdroj: Youtube

Cihly: Obří buchty na pole

Buchty se vždycky pekly celoročně. Zatímco ve všedních dnech byly skromnější, bez náplně a dalších příkras, ve svátky doslova překypovaly bohatostí náplně. V pracovní týden se pekly takzvané „cihly“, což byly obří buchty, které se na plech vešly maximálně čtyři. Sedláci a jejich pomocníci si je brávali na pole jako svačinu. Zároveň se ale dávaly i chlapcům, kteří šli do světa na zkušenou. Oblíbené bývaly i malinkaté buchtičky, které se přelévaly ovocnou omáčkou.

Buchty s řepou či mrkví

Klasické plněné buchty, jak je známe dnes, bývaly jen o svátcích. A obyvatelstvo se jich nemohlo nabažit. Jejich podoba záležela na regionálních zvyklostech. Pekly se například zeleninové buchty s červenou řepou, kterým se říkalo řepánky. Výjimkou nebyly „mrkvánky“ s mrkvovou náplní, nebo pečivo se švarkovým středem. Samozřejmě, že existovaly i klasické buchty s tvarohem, jablky, švestkami nebo mákem. Jejich bohatost záležela na úrodě a jedlíci je pokládaly za „odměnu“ za svou celoroční práci.

Aby náplň z buchet nevytekla

Dnes patří sladké buchty mezi standardní pochoutky. Lidé je pečou s tím, co mají doma. V poslední době, kdy je všechno drahé, převládají marmeládové buchty. Pečete je také? Pak se vám může stát, že marmeláda může být řídká a vytéká na plech.

Abyste ji trochu zahustili, zkuste do ní přidat trochu drcených piškotů, bude tak lépe držet pohromadě. Pokud máte rádi marmeládové buchty, cukráři doporučují namísto klasického džemu používat spíše povidla (ať už hrušková nebo švestková). Mají větší podíl ovoce a jen tak se vám neroztečou.


Zdroje: www.regiony.rozhlas.cz, www.youtube.com