Už babičky věděly, proč je kombinace švestek a máku dobrá pro naše tělo. Mák je bohatý na vápník a minerály, zatímco švestky obsahují přírodní enzymy a vlákninu, které spolupracují na správném fungování trávícího systému. Když tyto dvě suroviny spojíte, dostáváte kombinaci, kde vláknina ze švestek napomáhá lepšímu vstřebávání minerálů z máku, a dohromady tvoří harmonii chutí i zdraví prospěšných látek.
Podívejte se na video recept z YT tvorby kanálu Český rozhlas – Švestkové buďáky
Na začátku je potřeba připravit kvalitní těsto, které buchty drží krásně pohromadě, je nadýchané a vláčné. Základem je droždí, trocha mléka, mouka, cukr a máslo. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce s trochou cukru a necháme ho chvíli pracovat, aby se vytvořil kvásek.
Mezitím si připravíme směs mouky, vajec, zbytku mléka a cukru, do které přidáme kvásek a vše důkladně promícháme. Těsto je nejlepší nechat vykynout v teple, přikryté čistou utěrkou. Po zhruba hodině by mělo těsto být krásně nadýchané a zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, můžeme se pustit do přípravy švestkové a makové náplně. Švestky jsou skvělé nejen čerstvé, ale i sušené, kdy mají intenzivnější chuť. Pokud používáte sušené švestky, doporučuje se je předem namočit, aby změkly a snáze se s nimi pracovalo. Švestky rozmixujeme nebo pokrájíme na menší kousky a dáme na mírný oheň.
Přidáme trochu cukru podle chuti a vše povaříme, dokud se švestky nerozvaří a nevytvoří hustou směs. Maková náplň se připravuje podobně. Mák nameleme a smícháme s trochou mléka, cukru a vanilky. Vše ohřejeme a necháme zhoustnout, dokud mák nevytvoří pastu.
Těsto si rozdělíme na stejně velké kousky, které rozválíme nebo roztáhneme do tvaru malých plátků. Do středu každého plátku vložíme lžičku švestkové náplně a makové pasty, opatrně zabalíme a kraje důkladně spojíme, aby náplň při pečení nevytekla.
Buchty necháme ještě chvíli kynout na plechu, asi deset až patnáct minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů, aby byla připravená na pečení. Před vložením do trouby potřeme buchty rozšlehaným vejcem, které jim dodá krásný lesk a zlatavou barvu. Pečeme zhruba dvacet pět minut, dokud nejsou buchty krásně zlaté.
Hotové buchty je nejlepší nechat chvíli vychladnout, než se do nich pustíte.
Zdroj: prozeny.cz