Bulharská kuchyně oplývá ovocem, saláty, cibulí, česnekem, vynikající jsou ovčí sýry kaškaval (tvrdý) a sirene (měkký, podobný brynze).

Bílý chléb se v Bulharsku stal přirozeným doplňkem jídla, podává se také k vynikajícím pokrmům z ryb či smetanovým omáčkám ze hřibů.

Typické zařízením kuchyně je skara — gril na dřevěné uhlí, na němž se připravují mletá masa, špízy a nejrůznější minutky.

Oblíbené jsou i bulharské moučníky, jež jsou ovšem pod historickým vlivem Turecka velmi sladké.

Slunečné Bulharsko má samozřejmě nádherná vína (Mavrud, Gamza, Dimjat atd.), světoznámý je i čirý destilát mastika a především skvělý koňak Pliska.
(ves)

Tarator – studená polévka

Potřebujeme

  • 1 l bílého jogurtu
  • 1/8 l kyselé smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g čerstvé okurky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíci drcených ořechových jader
  • 1 lžíci nasekaného kopru
  • pepř a sůl

Jak na to

Na mořském bulharském pobřeží se za velkých veder dává do talíře polévky kostka ledu, staří rybáři si ji ochucují malým panáčkem pálenky.

Jogurt se smetanou částečně rozšleháme, přidáme olej, rozetřený česnek, do směsi pak vmícháme ořechy, nastrouhané okurky, opepříme, osolíme, znovu rozšleháme a dáme vychladit.

Ivan Veselý, Žebrák

Sofijský kapří guláš

Potřebujeme

  • 500 g vykostěného kapra
  • 50 g slaniny
  • 1 velkou cibuli
  • 2 rajčata
  • 2 papriky
  • 2 lžíce husté smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci oleje
  • oříšek másla
  • hladká mouka
  • pepř a sůl

Jak na to

Rybí maso nakrájíme na kostky, obalíme je v mouce, opečeme na oleji a pokrájené slanině a poté maso vyjmeme.

Ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme ji paprikou a přidáme nudličky čerstvých paprik, které chvilku podusíme.

Vrátíme zpět kousky kapra, vložíme oloupaná pokrájená rajčata, přidáme máslo a smetanu, opepříme, osolíme a necháme přejít varem.

Ivan Veselý, Žebrák

Džuveč

Potřebujeme

  • 500 g hovězího masa
  • 1 mrkev
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 cibuli
  • sůl a pepř
  • olej
  • 1 lžíci rajského protlaku
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 5 paprik
  • 100 g rýže
  • 50 g žampionů
  • 100 ml suchého bílého vína
  • saturejku
  • 2 rajčata
  • zelené olivy

Jak na to

Maso nakrájíme na kostky, mrkev a celer na proužky a cibuli nadrobno.

Maso osolíme, opepříme a spolu se zeleninou zprudka osmahneme na oleji. Přidáme rajský protlak, zasypeme mletou paprikou, podlijeme vroucí vodou a dusíme pod poklicí.

Když je maso poloměkké, přidáme nakrájené papriky, propranou rýži, nakrájené žampiony a vše dusíme doměkka.

Osolíme, opepříme, zalijeme vínem, okořeníme saturejkou, promícháme a rozdělíme do zapékacích jednoporcových misek, ozdobíme nakrájenými rajčaty a olivami a zapečeme v troubě.

Olga Štěpničková, Praha

Kefty

Potřebujeme

  • 500 g hovězího masa
  • 3 cibule
  • sůl
  • 1—2 lžičky drceného pepře
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky
  • olej

Jak na to

Na masovém strojku dvakrát umeleme maso s cibulí, směs osolíme, opepříme, přidáme petrželku a důkladně promícháme.

Špejle na grilování předem namočíme ve vodě, aby se nepálily.

Z masa tvarujeme válečky, do každého vmáčkneme špejli a maso uhladíme rukama namočenýma v oleji do úhledného válečku.

Kefty upečeme na grilu, nebo v troubě. Při pečení je podle potřeby potíráme olejem.

Podáváme s různými omáčkami, hořčicí a podobně.

Karel Vrba, Prachatice

Kuře na paprikách

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • sůl
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 kořen petržele
  • kousek celeru
  • 2 bobkové listy
  • 6—8 kuliček pepře
  • 3—4 kuličky nového koření
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 10—12 sušených nebo čerstvých hub
  • 4 zelené papriky nebo 1 feferonku (pokud máme rádi ostřejší chuť)

Jak na to

Kuře uvaříme doměkka v osolené vodě v tlakovém hrnci společně s 1 cibulí, mrkvemi, petrželí, celerem a kořením.

Mezitím na oleji zpěníme druhou nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na ni na plátky nakrájené houby a několik minut je smažíme. Vmícháme na proužky nakrájené papriky (nebo feferonku), podlijeme troškou vody a vše podusíme.

Měkké kuře vyndáme z hrnce, zbavíme je kostí, maso nakrájíme na menší kousky, přidáme je k houbám s paprikami, podlijeme vývarem a chvíli podusíme.

Podáváme s vařenými brambory posypanými zelenou petrželkou.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Bulharské jehněčí ragú

Potřebujeme

  • 500—700 g jehněčího masa
  • 10 cibulek
  • 1—2 stroužky česneku
  • 2 žloutky
  • 1—2 lžíce mouky
  • 1 šálek jogurtu
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • 1 lžičku sladké mleté papriky
  • šťávu z 1 citronu
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře
  • petrželovou nať
  • kopr
  • sůl

Jak na to

Na velké kostky nakrájené maso zalijeme vroucí vodou, a spolu s kuličkami černého pepře a bobkovým listem pomalu uvaříme doměkka. Krátce předtím přidáme cibulky. Vodu na polovinu odpaříme.

Vývar procedíme a za stálého šlehání přidáme jogurt a trošku vychladlého vývaru smíchaného s moukou. Povaříme, přidáme maso a cibulky a necháme krátce přejít varem.

Do ragú zamícháme citronovou šťávu vymíchanou se dvěma žloutky, přidáme v rozpuštěném másle zamíchanou papriku, osolíme a okořeníme mletým černým pepřem. Zdobíme jemně sekanou petrželovou natí a koprem.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Musaka s brambory

Potřebujeme

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibuli
  • 3—4 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíci mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 250 g rajčat
  • 800 g brambor
  • 2 vejce
  • mléko
  • 1 lžíci hladké mouky
  • balkánský sýr

Jak na to

Maso zprudka osmahneme s nakrájenou cibulí, rajským protlakem a mletou paprikou. Zalijeme vroucí vodou nebo vývarem a necháme asi 15 minut dusit. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájená rajčata.

Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky.

Do zapékací mísy nebo pekáče střídavě vrstvíme brambory a maso. končíme vrstvou brambor. Zalijeme vejci rozšlehanými v troše mléka se zakvedlanou hladkou moukou. Směs dusíme v troubě, až brambory změknou. Před dokončením posypeme strouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.

Olga Štěpničková, Praha

Bulharská kuřecí křidélka

Na 1 porci potřebujeme

  • 5 křidélek
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci koření čubrica
  • 100 g másla
  • 3 velká rajčata
  • 3 cibule
  • sůl a pepř
  • bazalku podle chuti

Jak na to

Křidélka omyjeme, osušíme a naskládáme do pekáče, kde je potřeme olejem s prolisovaným česnekem, posypeme čubricou, poklademe plátky másla a pečeme.

Cibuli a rajčata nakrájíme na kolečka, která asi po 15 minutách pečení dáme do pekáče na křidélka. Zeleninu osolíme, opepříme, posypeme bazal-kou a vše ještě asi 20 minut pečeme při 200 °C. Podáváme s pečivem.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Kuře Burgas

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 400 g paprikových lusků
  • 200 g rajčat
  • 100 g cibule
  • 100 g oleje
  • 20 g mleté papriky
  • 300 g rýže
  • 200 g balkánského sýra
  • sůl
  • saturejku

Jak na to

Očištěné kuře naporcujeme, osolíme, a zvolna na oleji opečeme dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a saturejku, podlijeme a dusíme do poloměkka.

Poté šťávu zaprášíme mletou paprikou, přidáme nakrájené papriky a rajčata, propláchnutou rýži, promícháme, podle potřeby podlijeme vodou a vše dusíme doměkka.

Hotové porce kuřete podáváme na dušené rýži se zeleninou a posypeme strouhaným sýrem.

Luboš Dupač, Nesvačily

Sarma — mleté maso s rýží v zelných listech

Potřebujeme

  • 1 hlávku bílého zelí
  • 500 g mletého masa
  • 100 g uvařené rýže
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • petrželku
  • sůl
  • mletou papriku
  • olej
  • 1 malou konzervu rajského protlaku

Jak na to

Hlávku zelí povaříme chvíli v páře, aby listy změkly a šly lépe oddělit od sebe.

Mleté maso smícháme s vařenou rýží, osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, lisovaný česnek, lžičku mleté papriky a nadrobno nakrájenou petrželku. Řádně promícháme a směsí plníme zelné listy, které omotáme nití.

Bulhaři podávají sarmu s bílým pečivem, ale může být i s rýží nebo těstovinami.

V hrnci se silným dnem zpěníme na oleji cibuli, přidáme lžičku mleté papriky, vložíme zelné listy naplněné masovou směsí, podlijeme vodou, přidáme rajský protlak a za stálého podlévání dusíme.

Jiřina Pouzarová, Telč

Krutony po bulharsku

Potřebujeme

  • 500 g mletého vepřového a hovězího masa (poměr 1:1)
  • 12—15 tenkých plátků veky
  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • 1 lžičku mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 5 lžic oleje
  • trošku mléka

Jak na to

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, vejce a dobře promícháme. Ze směsi vyhněteme 12—15 malých placiček.

Plátky veky šikmo překrojíme a lehce ovlažíme mlékem.

Masové placičky opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Když je obracíme, přidáme k nim veky — krutony — a opékáme je společně.

Opečené placičky na talíři vkládáme mezi krutony, které potřeme hořčicí nebo tatarskou omáčkou a posypeme nadrobno nakrájenou cibulí.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Věra Jedličková, Radonice

Ajvar, příloha z paprik a lilků

Potřebujeme

  • 1 kg silnějších paprik (kapie)
  • 1 kg lilků
  • 5 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • 300 ml olivového oleje
  • 3 lžíce octa

Jak na to

Papriky a lilky opečeme nasucho v troubě, dáme do mísy a zakryjeme vlažnou utěrkou, vychladlé papriky a lilky oloupeme, umeleme na masovém mlýnku, vložíme do salátové mísy, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, zalijeme olivovým olejem a přidáme ocet (podle chuti).

Směs vychladíme a podáváme jako přílohu k masu.

Doubravka Koubková, Praha

Pečené plněné lilky

Potřebujeme

  • 6 menších lilků
  • Rýži lze nahradit mletým masem.

    máslo na vymazaní
  • 300 g vařené rýže
  • 30 g másla
  • 60 g cibule
  • konzervu rajského protlaku (100 g) naředěnou na 1/4 l
  • sůl
  • tymián
  • 50 g osmažené strouhanky
  • 30 g oleje

Jak na to

Neoloupané lilky podélně rozřízneme, dužninu nakrojíme, aby rychleji změkla a lilky v pekáči 10 minut zapečeme v troubě.

Změklou dužninu vydlabeme (necháme jen asi 0,5 cm silnou stěnu), nasekáme a smícháme s cibulí podušenou na másle, vařenou rýží a lžící naředěného rajského protlaku.

Směs osolíme, okořeníme tymiánem, promícháme a naplníme jí vydlabané lilky. Vložíme je zpět do vymazaného pekáče, přelijeme je zbytkem protlaku, posypeme strouhankou, pokapeme olejem a pečeme v troubě 20 až 30 minut. Podáváme s brambory.

Jiřina Blažejová, Luka

Fazolový salát

Potřebujeme

  • 1 malou konzervu bílých a 1 malou konzervu červených fazolí ve slaném nálevu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • lžičku sekané šalvěje
  • 100 ml rajského protlaku
  • šťávu z půlky citronu
  • 2 naťové cibulky
  • 1 lžičku oregana
  • pepř a sůl

Jak na to

Fazole z konzervy propláchneme v cedníku a necháme okapat. V pánvi na rozehřátém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a šalvěj.

Salát podáváme ještě teplý nebo vychlazený.

Přidáme fazole, rajský protlak, citronovou šťávu a oregano, vše prohřejeme, osolíme, opepříme a nakonec posypeme nakrájenými naťovými cibulkami.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Paprikový salát

Potřebujeme

  • 1 kg silnějších paprik (kapie)
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • ocet podle chuti (1 lžíce)

Jak na to

Papriky opečeme nasucho v troubě, dáme do mísy a zakryjeme vlažnou utěrkou. Vychladlé papriky oloupeme, poskládáme do salátové mísy, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, zalijeme olivovým olejem a přidáme ocet. Salát vychladíme a podáváme jako přílohu k masu.

Doubravka Koubková, Praha

Šopský salát

Potřebujeme

  • 1 svazek ředkviček
  • 200 g zelených paprik
  • 200 g salátových okurek
  • 200 g rajčat
  • 1 cibuli
  • sůl a pepř
  • 1/2 šálku vody s octem
  • cukr
  • olej
  • 50 g balkánského sýra
  • koření čubrica

Jak na to

Papriky opečeme na plotně a oloupeme. Všechnu zeleninu očistíme, ředkvičky nakrájíme na plátky, papriky na pruhy, rajčata na plátky a cibuli drobně nasekáme. Salátové okurky omyjeme a nastrouháme i se slupkou.

Ve vodě rozpustíme sůl a cukr, přidáme ocet a poté olej. Marinádu dobře protřepeme a přelijeme jí salát. Salát posypeme strouhaným balkánským sýrem a okořeníme čubricou.

Jiří Mika, Karlovy Vary

Baklava

Potřebujeme

  • 4 pláty listového těsta (500 g)
  • 450 g pistácií nebo mandlí nebo vlašských ořechů
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 225 g rozpuštěného másla
  • 350 g medu

Jak na to

Pekáč nebo jinou formu vyložíme alobalem a plátem listového těsta. Ten potřeme máslem a položíme na něj druhý plát, který stejně jako první opět potřeme máslem.

Na něj nasypeme půlku dávky nasekaných ořechů smíchaných s cukrem a mletou skořicí, překryjeme je dalším plátem těsta, znovu potřeme máslem a posypeme zbylou ořechovou směsí.

Poslední plát těsta položíme tentokrát pomašlovanou stranou dolů a opatrně přitlačíme, aby se přilepil k ořechům.

Pak vytvořené vrstvy prořízneme asi do dvou třetin do tvaru obdélníčků a na závěr znovu potřeme máslem.

Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C dozlatohněda. Upečenou baklavu přelijeme rozehřátým medem a necháme ji zhruba hodinu vychladnout.

Před podáváním nakrájíme na jednotlivé obdélníčky.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Foto Jiří Poláčeka a Shutterstock