Pokud chcete svůj jídelníček obohatit o naprosto delikátní bramborový pokrm, bulharský patatnik je recept přesně pro vás. Toto jídlo můžete servírovat jako přílohu, ale skvěle obstojí i jako hlavní chod. Jeho příprava vůbec není těžká a většinu ingrediencí máte doma.

Tento slaný bramborový koláč vás naplno zasytí, a pokud jej uděláte návštěvě, určitě se za vámi vrátí. Podívejte.

Video recept na bulharský patatnik najdete na Youtube kanále Нашата Кухня:

Zdroj: Youtube

Bulharský patatnik

Jako první nastrouhejte 700 gramů brambor a na hrubém struhadle. Dejte je do mísy a přimíchejte k nim sůl. Nechte vše na 6 minut odležet, aby brambory pustily vodu.

Poté pomocí rukou, nebo pokud si nechcete ruce ušpinit, pomocí plátýnka vymačkejte z brambor tolik tekutiny, co to jen jde. Tekutinu následně vylijte a a brambory přendejte do čisté mísy. Nyní si nastrouhejte 1 celou cibuli a přidejte ji k okapaným bramborám.

A nyní si rozšlehejte 2 vejce a přidejte je do mísy k bramborám a cibuli. Poté si prolisujte 2 stroužky česneku a společně s ním přidejte do mísy také 200 gramů bílého bulharského sýra, špetku soli a pepře a menší svazek nasekané čerstvé petrželky. Všechny ingredience důkladně promíchejte.

Máte hotovo

Vymažte zapékací misku olejem a váš dosavadní výtvor do ní přidejte. Směs by měla být zhruba 3 centimetry na výšku. A máte v podstatě hotovo. Už jen stačí předehřát troubu na 200 stupňů celsia a péct na 35 minut.

Pak už jen rozšlehejte 1 vejce a potřete jím patatnik. Ten poté opět dejte do trouby a pečte dalších 20 minut při stejné teplotě. Zvenku by měl být zbarvený pěkně do zlatova a zevnitř by měl být opravdu dobře propečený. Nechte vychladnout a můžete servírovat jako hlavní chod nebo jako přílohu. Dobrou chuť! 

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, balkantours.cz