Základem skvělého buřtguláše jsou právě špekáčky, a na vás je koupit ty nejkvalitnější. Existuje dokonce norma, kterou musí masný výrobek s označením špekáček splňovat, a to 40% masa hovězího, vepřového, telecího (ne strojově odděleného) a maximálně 45% tuku. Ve špekáčku se nesmí objevit separát, barviva, sójová mouka, ani kuřecí kůže.

Nenechte se však v regálech obchodů zmást, marketingové praktiky obchodníků jsou vynalézavé, takže se můžete setkat s uzeninami, které na první pohled jako špekáčky vypadají, ale často obsahují látky, které skutečně jíst nechcete, protože nejsou ve složení nijak omezeny. Nesou názvy jako buřt, táboráček, opekáček nebo buřtík a obsahují kůži, sádlo, strojově oddělené drůbeží maso, velké množství konzervantů, velké množství soli apod.

Pořídili jste kvalitní špekáčky? Můžete se pustit do vaření.

Buřtguláš ze špekáčků

Suroviny:

  • 4 špekáčky
  • sádlo na opékání
  • 1000 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 lžička drceného kmínu
  • pepř
  • 2 lžíce sladké papriky

Postup:

  • Špekáčky nakrájejte na kousky a opečte ze všech stran na rozehřátém sádle. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno a orestujte dozlatova, přidejte oloupaný česnek na plátky, lehce opečte a zasypte paprikou.
  • Osolte, přidejte kmín, opepřete, zalijte vodou a přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory.
  • Když brambory změknou, polovinu jich vyndejte a polovinu nechte v hrnci a rozmačkejte je. Krásně se tak buřtguláš zahustí. Do hrnce vraťte brambory, přidejte opečené špekáčky a podávejte.

Související články


Zdroje: vysocina.rozhlas.cz, nasregion.cz