Zdroje: apetitonline.cz, mlsnavarecka.cz, toprecepty.cz
Buřtguláš patří k těm nejznámějším pokrmům české kuchyně, který se častokrát objevuje na stole v mnoha domácnostech. Je rychlý, obsahuje suroviny, jež mají mnozí doma, a zároveň je nesmírně snadný na přípravu. Jde vlastně o bramborový guláš s přídavkem uzeniny. Receptů existuje nepřeberné množství, přičemž každý kuchař má s největší pravděpodobností ten svůj vlastní. Buřtguláš obecně není považován za nějaký vrchol gastronomie, prakticky jde o velmi obyčejný pokrm. I ten je však možné s pomocí několika tipů a triků povznést na mnohem vyšší úroveň a vykouzlit z něj hodnotné a chutné jídlo, ke kterému se budete velmi rádi vracet.
Výběr surovin je základ
Ještě před přípravou toho nejlepšího buřtguláše se v supermarketu poohlédněte po správných surovinách. Brambory můžete použít v podstatě jakékoliv, avšak nejvíce se na buřtguláš hodí varný typ B, který je takřka univerzální. Varný typ A se spíše hodí na přílohy a do salátů, typ C pak zase na přípravu těst. Ani u pultu s uzeninami se nevyplatí sázet na ty nejlevnější špekáčky či klobásy, zvláště budou-li výsledný pokrm konzumovat i děti. Sáhněte spíše po uzeninách s vyšším obsahem masa a například na takový točený salám radši zapomeňte. Kvalita jednotlivých surovin pak stojí za výslednou kvalitou celého pokrmu.
Bramborový guláš na pivě
Budete potřebovat:
750 gramů brambor
50 gramů anglické slaniny
2 velké cibule
2 stroužky česneku
300 gramů vepřové plece
1 lžičku mleté sladké papriky
2 lžíce olivového oleje
400 mililitrů piva
4 rajčata
1/2 lžičky mletého chilli (není nutné)
200 gramů sterilované kukuřice
majoránku
sůl
pepř
Postup:
Nakrájíme si najemno cibuli a slaninu na menší kostičky. Společně osmažíme ve velkém hrnci na olivovém oleji společně s prolisovaným česnekem a poté přidáme i na kostky pokrájené maso. Za častého míchání maso ze všech stran opečeme. Zasypeme mletou paprikou, zalijeme pivem a vše necháme pod pokličkou podusit asi deset minut.
Po deseti minutách přidáme na kostky nakrájené brambory a pokrájená rajčata. Osolíme, opepříme, přidáme chilli, menší hrst majoránky a bobkový list. Za občasného míchání dusíme do doby, než maso změkne. V závěru přidáme kukuřici a necháme ji krátce prohřát. Podáváme s plátkem chleba.
TIP: Vepřové maso můžete nahradit například i hovězím či kuřecím anebo oblíbenou uzeninou. V tom případě se pochopitelně doba varu značně sníží.
Výborný klasický buřtguláš
Pokud nejste zastánci piva a chcete si jen připravit buřtguláš na klasičtější způsob, vyzkoušejte osvědčený recept, který se mezi mnohými těší velké oblibě.
Budete potřebovat:
1 velkou cibuli
1/2 kila kvalitních buřtů nebo párků
2 lžíce olivového oleje
1/2 kila brambor
1 smetanu ke šlehání
1 lžíci hladké mouky
2 stroužky česneku
1 lžíci sladké mleté papriky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
sůl
pepř
Postup:
V první řadě si oloupeme cibuli a nakrájíme ji najemno. Ve velkém hrnci si rozehřejeme olivový olej a cibuli na něm osmažíme. Přidáme na kostky nebo půlměsíčky pokrájené buřty, orestujeme je, zaprášíme paprikou a přimícháme prolisovaný česnek. Jen několik málo vteřin vše zasmažíme, aby se paprika nespálila.
Poté přilijeme asi tři decilitry vody, aby byla směs zhruba z poloviny ponořená. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, koření, bobkový list a pepř. Hrnec přiklopíme a necháme vařit asi 15-20 minut, dokud brambory nezměknou.
Nakonec zahustíme směsí připravenou z mouky a smetany a za stálého míchání vaříme ještě asi 5-10 minut, dokud nebude buřtguláš dostatečně hustý. A je hotovo!