Buřtguláš je oblíbeným pokrmem Čechů.
Zdroj: Shutterstock

Nejlepší český buřtguláš: Takhle ho připravují opravdoví chlapi

Když přijde řeč na buřtguláš, spousta lidí jej vidí jen jako rychlou a nenákladnou večeři, která člověka možná zasytí, ale žádnou výraznou chutí neoplývá. I tato levnější a rychlejší verze klasického guláše má však své kouzlo, a proto není radno ji zatracovat. Při dodržení správného receptu z buřtguláše hravě vykouzlíte úžasný pokrm, který se nemusíte stydět nabídnout své rodině ani při nedělním obědě. 

Zdroje: apetitonline.cz, mlsnavarecka.cz, toprecepty.cz

Buřtguláš patří k těm nejznámějším pokrmům české kuchyně, který se častokrát objevuje na stole v mnoha domácnostech. Je rychlý, obsahuje suroviny, jež mají mnozí doma, a zároveň je nesmírně snadný na přípravu. Jde vlastně o bramborový guláš s přídavkem uzeniny. Receptů existuje nepřeberné množství, přičemž každý kuchař má s největší pravděpodobností ten svůj vlastní. Buřtguláš obecně není považován za nějaký vrchol gastronomie, prakticky jde o velmi obyčejný pokrm. I ten je však možné s pomocí několika tipů a triků povznést na mnohem vyšší úroveň a vykouzlit z něj hodnotné a chutné jídlo, ke kterému se budete velmi rádi vracet. 

Výběr surovin je základ

Ještě před přípravou toho nejlepšího buřtguláše se v supermarketu poohlédněte po správných surovinách. Brambory můžete použít v podstatě jakékoliv, avšak nejvíce se na buřtguláš hodí varný typ B, který je takřka univerzální. Varný typ A se spíše hodí na přílohy a do salátů, typ C pak zase na přípravu těst. Ani u pultu s uzeninami se nevyplatí sázet na ty nejlevnější špekáčky či klobásy, zvláště budou-li výsledný pokrm konzumovat i děti. Sáhněte spíše po uzeninách s vyšším obsahem masa a například na takový točený salám radši zapomeňte. Kvalita jednotlivých surovin pak stojí za výslednou kvalitou celého pokrmu. 

Bramborový guláš na pivě

Chilli paprička dodá buřtguláši ten správný říz. Chilli paprička dodá buřtguláši ten správný říz. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

750 gramů brambor

50 gramů anglické slaniny

2 velké cibule

2 stroužky česneku

300 gramů vepřové plece

1 lžičku mleté sladké papriky

2 lžíce olivového oleje

400 mililitrů piva

4 rajčata

1/2 lžičky mletého chilli (není nutné)

200 gramů sterilované kukuřice

majoránku

sůl

pepř

Postup:

Nakrájíme si najemno cibuli a slaninu na menší kostičky. Společně osmažíme ve velkém hrnci na olivovém oleji společně s prolisovaným česnekem a poté přidáme i na kostky pokrájené maso. Za častého míchání maso ze všech stran opečeme. Zasypeme mletou paprikou, zalijeme pivem a vše necháme pod pokličkou podusit asi deset minut. 

Po deseti minutách přidáme na kostky nakrájené brambory a pokrájená rajčata. Osolíme, opepříme, přidáme chilli, menší hrst majoránky a bobkový list. Za občasného míchání dusíme do doby, než maso změkne. V závěru přidáme kukuřici a necháme ji krátce prohřát. Podáváme s plátkem chleba. 

TIP: Vepřové maso můžete nahradit například i hovězím či kuřecím anebo oblíbenou uzeninou. V tom případě se pochopitelně doba varu značně sníží.

Výborný klasický buřtguláš

I u buřtguláše se vyplatí držet se postupu. I u buřtguláše se vyplatí držet se postupu. Zdroj: Shutterstock

Pokud nejste zastánci piva a chcete si jen připravit buřtguláš na klasičtější způsob, vyzkoušejte osvědčený recept, který se mezi mnohými těší velké oblibě.

Budete potřebovat:

1 velkou cibuli

1/2 kila kvalitních buřtů nebo párků

2 lžíce olivového oleje

1/2 kila brambor

1 smetanu ke šlehání

1 lžíci hladké mouky

2 stroužky česneku

1 lžíci sladké mleté papriky

1 bobkový list

3 kuličky nového koření

sůl

pepř

Postup:

V první řadě si oloupeme cibuli a nakrájíme ji najemno. Ve velkém hrnci si rozehřejeme olivový olej a cibuli na něm osmažíme. Přidáme na kostky nebo půlměsíčky pokrájené buřty, orestujeme je, zaprášíme paprikou a přimícháme prolisovaný česnek. Jen několik málo vteřin vše zasmažíme, aby se paprika nespálila. 

Poté přilijeme asi tři decilitry vody, aby byla směs zhruba z poloviny ponořená. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, koření, bobkový list a pepř. Hrnec přiklopíme a necháme vařit asi 15-20 minut, dokud brambory nezměknou. 

Nakonec zahustíme směsí připravenou z mouky a smetany a za stálého míchání vaříme ještě asi 5-10 minut, dokud nebude buřtguláš dostatečně hustý. A je hotovo!

Akční letáky