Kuřecí, krůtí nebo vepřové? Jaké řízky máte nejraději vy? Ať už ty nebo ty, není na škodu klasický trojobal trochu ozvláštnit. Skvělou chuť mu dodají bylinky. Nejen, že jídlo krásně provoní, udělají ho zdravější, ale navíc ho pozvednou na vyšší úroveň.
Možná se budete divit, ale řízky překvapivě nevznikly v Rakousku, nýbrž v Itálii. Konkrétně v jednom benátském hotelu, kde si je objednal rakouský vojevůdce Josef Václav Hradecký. Tehdy byl řízek obalen ve vajíčku, strouhance a parmezánu. Hradecký byl z jídla tak unešený, že se rozhodl recept vyzkoušet na dvoře Františka Josefa I. Vrchní kuchař však neměl parmezán, proto ho z receptu vynechal. Císař si ale pochutnal i tak a od té doby se toto jídlo vyskytovalo na slavnostní tabuli při každé významné příležitosti.
Řízky prý znali už staří Řekové
Někdo dokonce říká, že řízky v jisté podobě znali už staří Řekové. Prý na hostinách dokonce servírovali císaři řízky obalované v plátcích zlata.
Francouzi zase řízky vylepšili tak, že mezi plátky masa vložili šunku a sýr. Klasický řízek totiž považovali za příliš suchý. Tímto způsobem vznikl slavný Gordon Bleu, a to v roce 1949. Od roku 2012 je dokonce specifikováno, že opravdový Gordon Bleu musí obsahovat vepřovou šunku a sýr původem z Francie.
Vyzkoušejte bylinkové řízky na štědrovečerní večeři
Další řízek, který známe a máme rádi, je ten holandský. Ten vymysleli Češi a holandský se mu říká proto, že se do něj přidává sýr holandského typu. Většinou jde o Goudu nebo Eidam. Tento sýr se přidává do mletého masa, ze kterého se tento typ řízku připravuje.
Vánoce jsou za dveřmi, proto je na čase zamyslet se, jakým pokrmem zaujmete strávníky u štědrovečerního stolu. Co takhle řízky obalené v bylinkách? Přinášíme vám osvědčený recept!
Kuřecí bylinkové řízky
Suroviny:
kuřecí prsa
čerstvé bylinky
pepř
sůl
vejce
hladká mouka na obalení
strouhanka na obalení
olej na smažení
Postup:
Kuřecí prsa si nakrájíme na řízky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na hodinu do lednice. Čerstvé bylinky si opereme, osušíme a na jemno nakrájíme. Použijeme bazalku, tymián, petržel a libeček. Řízky obalujeme nejprve v bylinkách a pak klasicky v trojobalu. Na oleji usmažíme do měka.
Na přípravu řízku Cordon Bleu se podívejte ve videu:
Zdroj: www.rizky.cz, www.recepty.blesk.cz, www.toprecepty.cz