Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, bylinkopedie.cz

1. Bylinka na pesto

Teplomilná bylinka patří k jedněm z nejoblíbenějších a nejčastěji pěstovaných nepůvodních bylin v domácnostech. Lze ji výborně kombinovat s rajčaty a mozzarellou i dalšími italskými jídly. Oblíbená je také na výrobu pesta. Hodí se ke kuřeti, rybám i do másla.

2. Dva názvy pro stejnou bylinku

Tato bylinka je typickým kořením v italské kuchyni. Hodí se na pizzu či do omáček na těstoviny. Čeština má pro tuto bylinku krásné jméno, ale častěji se používá mezinárodní název.

3. Bylinka do kulajdy

Roste tak bujně, že vám může „zaplevelit“ celý záhon. V Česku dobře známá bylina se báječně hodí k rybám, do nádivek, salátů, dipů i pomazánek. Je také nedílnou součástí kulajdy, nese po ní název oblíbená i nenáviděná omáčka a přidává se i do exotičtějšího „tataráku“ z lososa.

4. Teplomilná aromatická bylinka

Jde o teplomilnou bylinu, která běžně neodolá mrazům. Dobře se hodí na přípravu zeleniny, dušených i grilovaných mas, mořských plodů a ryb. Lze ji také použít do bylinkového másla. Prodává se sušená v malých kouscích, ale praktičtější je použití celé větvičky, které lze později z pokrmu odstranit, aby vás neobtěžovaly v jídle tvrdé kousky.

5. Opomíjená, ale velmi aromatická

Tato poněkud zapomenutá bylinka se používá na dochucení sekané a mletých mas, ale také nakládaných okurek a hub. Je velmi aromatická a měla by se proto přidávat po troškách. Používá se také k luštěninám, ze zelenin se hodí hlavně k zelí a kapustě, ale také se přidává do uzenin.

6. Bylinka i významná léčivka

Je to významná léčivka, která se výborně hodí k vepřovému i telecímu, také do omáček a nádivek či paštik. Bývá často v kořenících směsích. Hodí se také k rybám a tučnému masu. Pomáhá trávení a je hořká, takže je vhodné používat ji jen v malém množství.

7. Bylinka do rajské i ke zvěřině

Tuto bylinku si můžete splést s mateřídouškou, jsou to totiž příbuzné. Bylinka se báječně hodí na přípravu omáček, nádivek, paštik a sýrů. Oblíbená je také v receptech na zvěřinu, drůbež či v rajčatové omáčce a polévce.

Bylinky v kuchyni: Správné odpovědi

  1. Bazalka
  2. Dobromysl čili oregano
  3. Kopr
  4. Rozmarýn
  5. Saturejka
  6. Šalvěj
  7. Tymián