Není nad čerstvé bylinky, které si vlastnoručně vypěstujete. Nejenže výborně podporují zdraví, ale mnoho pokrmů díky nim získá výjimečnou chuť a příjemnou vůni. Proto není od věci mít celoroční zásobu. Jak správně postupovat při jednotlivých metodách konzervace?

Jak a kdy sklízet

Základem úspěchu kvalitního uchování zahradních bylinek je už samotný sběr. Velice záleží na tom, kdy a kde rostliny sbíráte. Největší sílu všech prospěšných látek a éterických olejů se v bylinkách nachází především ráno a v dopoledních hodinách za slunného a suchého počasí. Během dne je jejich obsah podstatně nižší. Zároveň by už na nich ale neměla být ani ranní rosa.

Nadzemní části byste měli sklízet ještě v době těsně před rozkvětem, kdy má bylinka nasazená poupata. Rostlina má totiž v této fázi nejintenzivnější aroma. V případě, že budete sklízet stonky, neměly by být zdřevnatělé, proto je sklízejte v době, kdy jsou ještě mladé. Samotné kvítky sbírejte nejlépe rukama, je to nejpraktičtější. Jestliže budete sklízet celé natě a listy, vezměte si na pomoc ostré zahradnické nůžky, půjde vám to snadněji.

Na sběr semen vyčkejte, až budou hnědnout, ale nebudou ještě zcela uvolněné z plodů. Nejprve je uřízněte ze stonků, doma je zavěste a nechte semínka řádně vyschnout až do doby, kdy půjdou snadno uvolnit.

Bylinky si můžete nasušit

Jde o nejčastější metodu k dlouhodobému uchování. Bylinky si snadno zachovají své chuťové i aromatické vlastnosti a následně je lze kdykoliv využít nejen v kuchyni, ale i k přípravě léčivých odvarů, tinktur, mastí i koupelí. A výhoda? Nic moc k tomu nepotřebujete, jen suché a dobře větratelné místo a čistý papír, plech či síto. Hlavní je bylinky pěkně rozložit, aby se zbytečně nezapařovaly a mohl ke všem částem dostatečně proudit vzduch. A nezapomeňte bylinky sem tam obrátit, budou lépe prosychat.

Svazek čerstvě utržených bylinek můžete také zavěsit v drobných svazcích na dostatečně vzdušné místo. Za několik dní vám bylinky uschnou a vy si je můžete lehce nadrtit rukama a uložit do tmavé uzavíratelné nádoby, kterou je dobré umístit na suché místo. A které bylinky je nejlepší usušit? Obecně jsou to rostliny z čeledi hluchavkovitých, kam patří například levandule, máta, oregano, majoránka, šalvěj, meduňka a tymián.

Využijte mrazák

Jestli si chcete uchovat silné aroma, není od věci některé bylinky zamrazit. Oproti sušení sice ztratí dekorativní funkci, ale v žádném případě ne svou sílu. Budou vám sloužit jako bezvadná přísada do mnoha studených i teplých pokrmů. K uchování do mrazáku se výborně hodí například pažitka, majoránka, petrželka i bazalka.

Naložte si bylinky do oleje

Dalším možným způsobem, jak si bezpečně uchovat nasbírané bylinky, je konzervace do oleje. Bylinky můžete vložit do sklenice s olejem celé nebo i nasekané, je to jen na vás. Takto nechte tak 14 dní macerovat. Sice vám rostliny nevydrží tak dlouho jako v případě dvou předchozích metod, ale v oleji budou obsažené všechny cenné látky. Pokud si chcete trvanlivost prodloužit, směs po čase přeceďte a uskladněte si bylinkový olej, který se vám hodí do různých salátů i teplých pokrmů.

Bylinková sůl

Jde o skvělý způsob, jak si uchovat opravdu nádhernou vůni i barvu vypěstovaných bylinek. A nemusíte se bát ani žádné plísně či hniloby. Nejlepší je způsob vrstvení a lehkého napěchování, kdy dáte do skleněné nádoby vždy 4 díly bylinek a 1 díl soli. Uchovávejte vždy v uzavřené nádobě na suchém a chladném místě. Až budete takto konzervované byliny využívat, připravovaný pokrm už nesolte.

Bylinkový ocet

K výrobě bylinkového octa použijte čerstvé bylinky, které jste předtím opláchli a důkladně osušili, a ideálně jablečný ocet. K přípravě bylinkového octa se skvěle hodí kopr, rozmarýn, bazalka, tymián, meduňka, šalvěj, pažitka, oregano, estragon, celerová a petrželová nať, libeček, majoránka, saturejka, bobkový list, ale třeba i hořčičná semínka. Pokrájejte bylinky na nahrubo, vložte je do čisté sklenice a zalijte jablečným octem tak, aby byly všechny ponořené. Sklenice uzavřete a nechte stát na tmavém a chladném místě zhruba měsíc, přičemž láhev občas protřepejte. Pak bylinkový ocet přeceďte přes plátno a přelijte do čistých sklenic. Bylinkové octy vydrží až rok.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.primanapady.cz, www.receptyprimanapadu.cz, vareni.cz