Pokud si přejeme získat nápoj s plnou chutí, vůní a zachovat prospěšné látky v co nejvyšší míře, můžeme míchat odvary, nálevy a maceráty mezi sebou. Každé ingredienci tak dopřejeme způsob přípravy, který je pro ni nejvhodnější, a teprve poté vytvoříme lahodnou směs.

Lahodné a léčivé šípky

Tyto malé přírodní koncentráty jsou přímo nabité vitamíny. Ovšem stále jsou ovocem, nikoli léčivou bylinou, kterou není radno užívat dlouhodobě. Proto si můžeme šípkový čaj (stejně jako i další ovocné čaje) užívat bez obav po celou zimu. Pojem čaj je zažitý, i když se jedná o nálev z něčeho docela jiného, nežli z lístků pravého čajovníku. Ovšem u šípkového čaje je ještě lepší připravit macerát. Podrcené sušené šípky zalijeme studenou vodou, přičemž na šálek vody počítáme lžičku, a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, macerovat při pokojové teplotě. Macerát poté přecedíme přes husté sítko. Překvapí nás výraznou chutí i barvou, a potenciál šípků díky němu využijeme mnohem lépe – mimořádný obsah vitamínu C zůstane zachován. Před popíjením můžeme nápoj mírně ohřát, případně smíchat s horkým odvarem z koření (viz níže). Scezená drť se hodí na dochucení dalších ovocných nebo bylinkových nálevů a především odvarů – varem z ní dostaneme zbytky chuti, vůně i minerálů.

Rakytník a další plody

Rovněž plody rakytníku jsou koncentrátem důležitých vitamínů, minerálů a antioxidačně působících flavonoidů. Cenný je také obsah alkaloidu hippopheinu, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon dobré nálady. Rakytník zvyšuje odolnost vůči infekcím i stresu, hojí sliznice dýchacího i trávicího ústrojí. Se sušeným můžeme nakládat stejně, jako se šípky – i u rakytníku platí, že jeho přínos pro zdraví plně využijeme, pokud připravíme macerát. Pokud máme plody mražené, jednoduše je rozmixujeme ve vodě. Nápoj můžeme před popíjením přecedit, není to však nutné - na rozdíl od macerátu ze šípků neobsahuje žádná štětinatá semena. Podobně lze využít i plody aronie, brusinky, borůvky, dřínky, jeřabiny, trnky…

Křížaly a jablečné slupky

Také z křížal můžeme připravit lahodný čaj, ideální pro kombinaci s kořením. A pokud loupeme jablka, slupky by byla velká škoda vyhodit – nálev z nich připravený je snad ještě chutnější a lahodně voní. Použít můžeme i celá pokrájená jablka nebo jablečný či hruškový kompot, případně i citrusy.

Zázvor

Jeho schopnost prohřát tělo a bojovat proti nachlazení je již dobře známá. Zvláště pokud zázvor nastrouháme, i ze lžičky na pořádný hrnek vody připravíme velmi silný nápoj. Čím déle se bude luhovat, tím výraznější a pálivější jeho chuť bude, rovněž účinky se zvyšují. Pozor na to, že i když zázvor trávení prospívá a dokonce zahání nevolnosti, pokud bychom to s popíjením pálivého nálevu přehnali, může nám žaludek naopak podráždit.

Skořice

Kůra skořicovníku, proslulá svou sladkou vůní, má mnoho prospěšných účinků. Prospívá trávení, snižuje hladinu cukru v krvi, působí protizánětlivě. A ovocným či bylinkovým čajům dodá báječnou vůni i příchuť. Abychom si skořici skutečně vychutnali, nálev luhujeme nejméně čtvrt hodiny, ještě lepší je odvar – skořici pět minut povaříme a dalších 15 necháme luhovat. Počítáme s půlkou rolky na šálek vody, použít ji můžeme i opakovaně. (Pokud skořici podrtíme, uvolní chuť a vůni ještě snáze, ale nebudeme i moci použít znovu). V nouzi poslouží i půl lžičky skořice v prášku.

Hřebíček

Koření s mimořádně silnou vůní, chutí i protizánětlivými a prokrvujícími účinky používáme s mírou – stačí pár hřebíčků na konvici vody. Nejlepší je v kombinaci s ovocem a dalším kořením. Pokud hřebíček podrtíme, stačí ho vyluhovat v nálevu, celý je lepší povařit podobně, jako při přípravě svařeného vína (kdy se koření vaří v trošce vody, nikoli ve víně samotném).

Kardamom

Tajemnou vůni tohoto exotického koření nelze přirovnat k žádné jiné. Zpestří nejen kávu, která jím je odedávna dochucována, ale také ovocné a bylinkové čaje. Působí protizánětlivě, prospívá trávení, osvěžuje dech a má i pověst afrodisiaka. Nejúčinnější je opět dlouze luhovaný nálev a ještě lépe odvar z podrcených semen. Poslouží i kardamom v prášku, i když tak intenzivní vůně jako u čerstvě namletých či v hmoždíři roztlučených semen se nedočkáme.

Lékořice

Kořen lékořice dodá ovocným čajům překvapivě sladkou chuť, aniž by obsahoval cukr. Je mimořádný svými léčivými účinky, pomáhá především odkašlávat při nachlazení, rovněž povzbuzuje a prohřívá organismus a hojí žaludek. Při dlouhodobém užívání může mírně zvýšit krevní tlak. Ze sekaného kořene lékořice, který koupíme v některých lékárnách a v bylinkářství, je nejúčinnější připravit odvar (počítáme lžičku na šálek vody). Sladký lékořicový odvar pak můžeme kombinovat s dalšími nálevy, koncentrovaný poslouží i jako sladidlo.

Anýz a fenykl

Jejich plody vynikají příjemnou vůní i chutí. Mohou provonět nejen pečivo, ale i horké nápoje, přičemž výrazně zmírňují trávicí obtíže a prospěšné jsou i při nachlazení. Podrcené jsou účinné i v nálevu, ještě lepší je připravit odvar.

Aromatické bylinky

Levandule

Vůně levandulových květů je lahodná, schopnost uklidnit mysl, uvolnit tělo a usnadnit usínání velmi užitečná. Do nálevu přidáváme nejvýše lžičku na šálek vody, aby nebyl příliš hořký.

Máta

Také listy máty je třeba přidávat po troškách, aby její výrazná chuť a vůně nepřebila ostatní složky. Je výtečná při nadýmání i nachlazení, osvěžuje a provoní dech.

Meduňka

Citrónová vůně i chuť meduňky je naopak jemná, ovocné nálevy ovšem skvěle doplní. Má uklidňující účinky, mírní trávicí obtíže.

Voňatka

Mnohem výraznější vůni po citrusech nabízí osvěžující citrónová tráva. Více o jejích účincích i pěstování se dočtete v článku léčivé rostliny v květináči na straně …

Jak vše kombinovat?

Jednotlivé ingredience můžeme mísit podle potřeby i chuti. Nabízíme několik tipů pro inspiraci:

Zvýšení odolnosti

Šípky + rakytník + skořice + kardamom

Zahřátí

Zázvor + skořice + lékořice + hřebíček + jablečné slupky

Nadýmání

Anýz + skořice + hřebíček + máta + voňatka

Odhlenění

Lékořice + zázvor + anýz nebo fenykl + máta

Uklidnění

Šípky + jablečné slupky + levandule + meduňka