Naše krev by rozhodně neměla být hustá ani lepkavá, protože se tak zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, mrtvice i infarktu. Jako prevenci pro všechny tyto problémy lékaři často doporučují warfarin, který ředí krev. Hustá krev se může objevit v důsledku různých zdravotních stavů a také může souviset s kouřením. V těchto případech dochází ke změně viskozity krve, která se stává hustší a lepivější. To pak ztěžuje její cirkulaci v těle, dodávání kyslíku a účinný transport odpadních látek.

Stejně jako potraviny, které obsahují sloučeniny účinně ředící krev, jsou zde i bylinky s podobnou funkcí, které lze snadno zařadit do každodenní stravy. Pro ještě větší podporu ředění krve je lze kombinovat s potravinami, které ředí krev. Je však třeba pamatovat, že některé z nich jsou velmi silné, proto by se jejich pravidelné užívání mělo konzultovat s lékařem.

Vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř, česnek i vitamin C. Rozhodně tedy nešlápnete vedle, pokud je jakkoli zkombinujete nebo dostanete do těla. Tyto látky jsou také prospěšné pro cévy, takže mají pozitivní vliv na srdečně-cévní sytém, tedy i prevenci mozkové mrtvice. A je zde i mnoho dalších!

Léčivá síla heřmánku

V červnu 2020 byla v časopise British Journal of Pharmacology publikována vědecká práce popisující 149 různých bylin, doplňků stravy a potravin, které interagují s warfarinem. Patří k nim třeba sushi, konopí, brusinky, zelený čaj, ginkgo biloba, špenát nebo zázvor. Všechny tyto zázračné plodiny proto přispívají k hladkému průtoku krve.

Další bylinkou, která pomáhá při artritidě, s ředěním krve, ale i při bolestech v ústech, je heřmánek, jenž lze rovněž použít pro dobrý spánek a proti úzkosti. Heřmánkový čaj je tedy velmi prospěšný všelék. Antioxidační sloučeniny v něm obsažené, včetně apigeninu, nám pomohou ke klidným nocím. A neméně důležitou vlastností je i další schopnost heřmánku, kterou je ředění krve. Stejně protizánětlivé a protisrážlivé účinky mají i kopřiva a vojtěška.

V případě heřmánku je zde však jedno malé ALE: neměl by se užívat spolu s warfarinem, protože obě látky dohromady zhoršují účinky každé z nich a vedou k nadměrnému krvácení či snadné tvorbě modřin.

Zázvor, skořice a máta

Zázvor se drží i na seznamu deseti nejlepších bylinných přípravků na ředění krve a navíc podporuje zdravý krevní oběh. Podobně silná je i skořice. Ta může být jednou z nejuniverzálnějších metod, jak předcházet vzniku krevních sraženin pomocí bylinných prostředků. Lze ji použít do nápojů, jako je čaj, posypat jí nejrůznější pokrmy a užívat ji na mnoho způsobů. Skořice je považována za hřejivé koření a kromě toho, že má chuť oblíbenou po celém světě, nabízí také mnoho dalších zdravotních výhod. Máta peprná je blokátorem vitaminu K, který díky obsahu salicylátů dokáže zabránit abnormálnímu shlukování krevních destiček vytvářejících sraženiny. Výborně funguje i lékořice: Pro svůj obsah salicylátů a tím i údajnou schopnost přirozeně ředit krev patří mezi nejlepší bylinné přípravky na ředění krve.

Kajenský pepř a kurkuma

Nikdy by vás nenapadlo přidat si pepř do čaje? Proč ne? Obzvláště se zázvorem a doslazený medem je skvělý. A právě kajenský pepř, jak jsme již uvedli, má skvělé účinky na naše srdce. Kurkuma obsahuje žluté barvivo, kurkumin, které rovněž pozitivně působí na srážlivost krve.

K dalším potravinám a bylinám patří třeba i kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamin B6, vitamin E, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba). Z mnoha z nich si navíc můžete uvařit chutný čaj.

Navíc si jej můžete pokaždé ozvláštnit přidáním ovocných plodů. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce a vhodným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv nebo použít ovoce do čaje. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici. Přirozeně ředí krev také hroznové víno a borůvky.

Pokud užíváte léky na ředění krve, vždy se o současném užívání bylin poraďte se svým lékařem.

Zdroje: https://suzycohen.com, naturalbloodthinners.org, www.rady-navody.cz