Cuketa patří mezi nejoblíbenější zeleninu. Plody jsou chutné, dietní a kulinářsky všestranně využitelné. Cuketa obsahuje kromě vitamínů A, B a C ještě karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor. V obchodě vybírejte menší a štíhlé kusy. Dají se po umytí konzumovat i se slupkou, ve které se nachází nejvíce živin.

Rychlá večeře

Prázdniny ještě nekončí a někdy je složité zkombinovat práci a péči o děti, které jsou večer, po celodenním běhání venku, pěkně hladové. Zapomeňte na polotovary nebo donášku. Vyrobte si vynikající a zdravou zeleninovou čalamádu. Navíc můžete využít starý chleba a udělat si topinky nebo sníst zbytky od oběda. Cuketová čalamáda totiž oživí jakékoli jídlo.

Čalamáda z cukety na topinky

Na jednoduchou čalamádu budete potřebovat 1,5 kg cukety, 5 větších cibulí, 250 g rajčat, 10 stroužků česneku, 2 lžíce vinného octa, 400 g (1 plechovka) sekaných rajčat, 500 g rajčatové passaty, 2 chilli papričky, 3 lžičky soli, olivový olej a pepř.

Cuketová čalamáda - postup

Cukety nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud máte velké plody s tvrdou slupkou, raději ji odstraňte. To platí i u velkých semínek. Cibuli nakrájejte na proužky, česnek na plátky, rajčata na kostičky a chilli papričky nadrobno. Troubu vyhřejte na 180 °C a nachystejte se pekáč vyložený pečící papírem. Vezměte si větší hrnec a rozpalte v něm olivový olej. Přidejte cibuli a chvilku opékejte. Až zesklovatí, vhoďte do hrnce plátky česneku a minutu je restujte. Přijdete cuketu a rajčata. Opékejte tak dlouho, dokud zelenina nepustí šťávu. V tu chvíli přilijte passatu, sekaná rajčata, chilli papričku, vinný ocet a sůl. Směs přelijte na plech a pečte v troubě 45 min. Občas ji promíchejte. Hotovou čalamádou plňte sterilizované sklenice. Nechte vychladnout dnem vzhůru. Neotevřená čalamáda vám vydrží v lednici cca 12 měsíců.

Na topinky i pod maso

Směs je vynikající na topinkách. Můžete ji navíc posypat strouhaným sýrem. Skvěle dochutí i maso nebo jí můžete použít na špagety. Pokud děti nemají rády zelí, čalamádou ho můžete nahradit.

Zdroj: www.novinky.cz, fresh.iprima.cz, www.bistro32.cz