Na 4 porce potřebujeme

  • 2 vejce
  • 2 čekankové puky
  • 8–10 listů kadeřavého salátu
  • 2 jarní cibulky
  • 2 svazky ředkviček

na zálivku

  • 100 g smetanového sýru s bylinkami
  • 50 g jogurtu
  • 2 lžičky bylinkového octa
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce jemně nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, kopr, kerblík, šťovík nebo řeřicha zahradní)
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Jak na to

  1. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme je studenou vodou a necháme vystydnout. Čekanku očistíme a omyjeme. Necháme okapat a uvolníme listy z košťálu. Listy salátu omyjeme a vysušíme v odstředivce.
  2. Příprava: 25 minutSalát rozdělíme na čtyři talíře a listy čekanky na ně rozložíme otevřenou stranou vzhůru. Očistíme a opláchneme jarní cibulky. Bílé části nadrobno nakrájíme, zelené nakrouháme na tenká kolečka.
  3. Očistíme a omyjeme ředkvičky, nakrájíme je nadrobno. Smícháme je s cibulkou. Čerstvý sýr promícháme s jogurtem, octem a olejem na krémovou hmotu. Přidáme dvě třetiny bylinek a dresink osolíme a opepříme. Vejce oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  4. Čekankový salát nejprve posypeme ředkvičkovou směsí, potom vše zalijeme dresinkem. Porce salátu ozdobíme plátky vajíček a zbylými bylinkami a ihned podáváme.