Na 4 porce potřebujeme
- 2 vejce
- 2 čekankové puky
- 8–10 listů kadeřavého salátu
- 2 jarní cibulky
- 2 svazky ředkviček
na zálivku
- 100 g smetanového sýru s bylinkami
- 50 g jogurtu
- 2 lžičky bylinkového octa
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce jemně nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, kopr, kerblík, šťovík nebo řeřicha zahradní)
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Jak na to
- Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme je studenou vodou a necháme vystydnout. Čekanku očistíme a omyjeme. Necháme okapat a uvolníme listy z košťálu. Listy salátu omyjeme a vysušíme v odstředivce.
- Příprava: 25 minutSalát rozdělíme na čtyři talíře a listy čekanky na ně rozložíme otevřenou stranou vzhůru. Očistíme a opláchneme jarní cibulky. Bílé části nadrobno nakrájíme, zelené nakrouháme na tenká kolečka.
- Očistíme a omyjeme ředkvičky, nakrájíme je nadrobno. Smícháme je s cibulkou. Čerstvý sýr promícháme s jogurtem, octem a olejem na krémovou hmotu. Přidáme dvě třetiny bylinek a dresink osolíme a opepříme. Vejce oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Čekankový salát nejprve posypeme ředkvičkovou směsí, potom vše zalijeme dresinkem. Porce salátu ozdobíme plátky vajíček a zbylými bylinkami a ihned podáváme.