Pomazánky jsou oblíbenou záležitostí, a to nejen pro toho, kdo je připravuje, ale i pro strávníky. Jedná se o chutnou záležitost, kterou lze podávat nejen k snídaní, ale i k obědu a večeři. Nejsou složité na přípravu a jejich zhotovení tak nezabere mnoho času.
Dokonce se jedná o velice variabilní pokrm a při troše fantazie můžete zpracovat mnoho surovin, které vám přebývají v lednici a je potřeba je spotřebovat. Už jste však ochutnali domácí salát z celeru? Neváhejte a zkuste to! Právě teď v sychravém počasí se obrníte mnoha vitamíny a tělu prospěšnými látkami. A chutná nejen dospělým, ale i dětem.
Jak celerovou pomazánku připravit se podívejte v tomto YouTube videu, kanál Domácí Recepty:
V pomazánce si celer zamilujete
Pravdou je, že celer každému nechutná, má totiž velmi specifickou chuť a vůni. Pokud patříte mezi jeho odpůrce, je nejlepší mu přijít na chuť právě ve formě pomazánky, kde je obohacen o další příjemné chutě. Byla by škoda se mu vyhýbat, protože se jedná doslova o vitamínovou bombu, a dokonce je považován za účinné mužské afrodiziakum.
A další argumenty pro celer?
Tato zelenina vás ochrání před mnoha zdravotními riziky. Vzhledem k tomu, že celer obsahuje polyacetylenové antioxidanty, má silné protizánětlivé účinky. Zároveň je vhodný pro všechny, kdo chtějí mít zdravé, silné a pevné kosti. Podporuje také dobré trávení a správnou funkci ledvin. Pro svůj vysoký obsah draslíku, který je celer užitečný pro celý kardiovaskulární systém. A vzhledem k vysokému podílu vitaminů skupiny B vás celer ochrání před stresem a pomůže i s nespavostí.
Celerová pomazánka
K výrobě této pomazánky budete potřebovat 1 celer, který nejprve řádně omyjte, zbavte slupky a nastrouhejte na jemném struhadle nebo v robotu na jemné nudličky. Vložte do mísy, zalijte několika lžícemi čerstvé citronové šťávy a promíchejte.
Následně přidejte jemně nastrouhanou 1 až 2 mrkve, dochuťte solí a pepřem dle své chuti, dodejte také naseknou plocholistou petržel a veškeré ingredience řádně promíchejte. Do salátu ještě vmíchejte 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce majonézy a stejné množství zakysané smetany. Podávejte chlazený buď s krajíčkem čerstvého chleba, nebo celozrnnou housku či rozpečenou bagetkou.
Zkuste recept s jablkem
Velice oblíbenou a zajímavou variantou celerové pomazánky je verze s jablkem. Omyjte si ½ menšího celeru, oloupejte a nastrouhejte v tomto případě nahrubo. Následně omyté a oloupané jablko rozkrojte na čtvrtky, zbavte je jádřinců a stejně tak na hrubém struhadle. Obě zeleniny vložte do mísy a promíchejte. Následně přidejte 3 polévkové lžíce jogurtu a dochuťte dle své chuti solí a pepřem.
Zdroje: www.receptypanicuby.cz, www.az-recepty.cz, www.ladylab.cz