Pokud jsou u vás doma karbanátky populární, udělejte změnu a zkuste je připravit podle receptu našich babiček. Nejenže se jedná o levnější variantu a nebudete muset utrácet za drahé maso, ale navíc jde o verzi mnohem zdravější a lépe stravitelnější.

Zeleninové karbanátky jsou vhodným obědem i večeří a jejich příprava je snadná a rychlá. V tomto případě je hlavní surovinou celer. Jako příloha je nejlepší bramborová kaše, nebo vařené brambory.

Připravte celerové karbanátky se šunkou a sýrem. Tento recept je z kanálu Vaříme s mozkem:

Zdroj: Youtube

Vyměňte maso za celer

Naše babičky si uměly poradit, i když neměli maso. Zelenina jim byla vždy dokonalou náhražkou a věděly, jak s ní naložit. Nahraďte tedy někdy klasické karbanátky jejich osvědčeným receptem. Stačí, když si nastrouháte celer, který jim dá neskutečnou chuť a křehkost.

Celer je plný zdraví

Pokud budete celer konzumovat pravidelně, dosáhnete přírodní cestou snížené hladiny cukru v krvi a také optimálního krevního tlaku. Obsahuje nejen spoustu vitamínů, především B a C, ale i velké množství minerálních látek jako draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek a jód. Kromě toho působí celer močopudně a urychluje tak detoxikaci našeho organismu.

Recept na celerové karbanátky

Budete potřebovat zhruba 300 g čerstvého celeru, který si nejprve řádně omyjte, zbavte slupky a nastrouhejte na jemném struhadle. Následně si pokrájejte 2 jarní cibulky a 100 g šunky a vložte je do mísy. Pak přidejte 300 g nastrouhaného celeru a 160 g nahrubo nastrouhaného uzeného sýra.

Ingredience lehce promíchejte a pak dodejte 3 celá syrová vajíčka, 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky, stejné množství strouhanky a na závěr dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Směs důkladně promíchejte, aby se jednotlivé suroviny vzájemně propojily a vzniklo vám těsto, z něhož budete tvořit karbanátky.

Obalte a smažte

Každý karbanátek obalte v klasickém trojobale a můžete je buď z obou stran smažit na pánvi v rozpáleném oleji, anebo zvolit méně kalorickou cestu a upéct je v troubě. Plech vyložte pečicím papírem a potřete ho tenkou vrstvou oleje. Karbanátky tvořte naolejovanýma rukama a na plechu je ještě decentně potřete lehce olejem. Následně pečte na 180 stupňů asi 40 minut do zezlátnutí. Pokud budete chtít smažené karbanátky zbavit tuku, vysušte je po osmažení papírovou kuchyňskou utěrkou.

Související články

Zdroje: www.varimesmozkem.cz, www.toprecepty.cz, www.varilamysicka.cz