obrázek z archivu ireceptar.cz

Černá jeřabina, arónie – vyzkoušené recepty

Také máte na zahradě černou jeřabinu a zatím jste bohatou úrodu příliš nevyužili? Co všechno se dá z velmi zdravých plodů arónie, známé také pod názvem jeřáb černý, připravit, prozrazují čtenářské recepty.

Mít na zahradě černou jeřabinu neboli arónii, to je docela terno. Jen je třeba vědět, jak naložit s množstvím dost trpkých, ale tím zdravějších plodů. Tady je několik receptů a vyzkoušených rad

Jeřabiny na buchty

Černé jeřabiny zavařujte s větším množstvím cukru. Jsou dost trpké, a tak se hodí je předvařit v cukerném roztoku.

Rozpusťte 1,5 kg cukru v 1 litru vody (získáte 1,9 l nálevu. V něm jeřabiny předvařením ztratí tuhost a částečně se prosladí. Nesmí se však rozvařit.

Předváření ukončete, když jsou jeřabiny změklé, elastické a zcela prosáklé cukerným roztokem. Už v tomto stavu je můžete použít. Nebo je také zavařit. Vhodnější jsou menší sklenice. Naplňte ji bobulemi a zalijte cukerným roztokem, v němž jste jeřabiny předvařili. Poté je sterilujte ve vodní lázni horké 80 °C po dobu 20 minut.

V zimě můžete sladkými kuličkami ozdobit třeba buchtu a cukerným roztokem si osladit a ochutit čaj. Trpkost plodů sice zcela nevymizí, ale hřát vás může vědomí, že dopřáváte svému tělu opravdu zdravou pochoutku.

Lenka Šimíková, Frýdek-Místek

černá jeřabina - aroniečerná jeřabina - aronieAutor: Archiv ireceptar.cz

Likér z černých jeřabin

Do čtyřlitrové láhve dejte 1 l černých jeřabin, zalijte 1 l jemné lihoviny (vodky, brandy). Nechte 14 dní uložené v chladné místnosti. Každý den promíchejte.

Po dvou týdnech svařte litr vody s kilogramem cukru krupice a vychladlý roztok nalijte k jeřabinám. Následujících čtrnáct dnů láhev denně promíchejte. Potom výluh sceďte do láhví a uložte.

Můžete udělat takzvaný dokap, který se pije jako víno: Zbylé jeřabiny zalijte nálevem z 1,5 l vody a 3/4 kg cukru krupice. Opět každý den promíchejte a za čtrnáct dnů slijte do láhví.

Josef Pilnáček, Hradec Králové

Kandované jeřabiny na mlsání

Omyté černé jeřabiny dejte do polévkové mísy s pokličkou. Nalijte na ně horký svařený cukr (1 kg cukru na 1/2 l vody) a dejte do chladna. Druhý den sirup slijte a převařte a to dělejte asi osm dní, dokud se sirup nevyvaří.

Potom černý jeřáb na prudkém slunci nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý.

černá jeřabina - aroniečerná jeřabina - aronieAutor: Archiv ireceptar.cz

Jeřabiny ve sladké šťávě

Plody černého jeřábu dejte do pekáče bez vody a na 1 kg jeřabin nasypte 1/2 kg cukru. V troubě je pomalu v mírném žáru pečte, dokud nepustí šťávu. Občas je zamíchejte, a jsou-li příliš suché, podlijte je troškou vody, aby se nepřipálily. Poté jimi naplňte sklenice a zavařte je.

Olga Baloušková, Zbuzany

Jeřabinový kompot

Na 2 kg jeřabin budete potřebovat 1 kg cukru.

Jeřabiny dejte na noc namočit i se stopkami. Ráno plody otrhejte a asi se 2 dl vody pět minut vařte pod pokličkou a dalších deset minut bez pokličky.

Přidejte cukr a vařte ještě dalších deset minut. Kompotem naplňte sklenice, navrch dejte kyselinu sorbovou (prášek) a celofán.

Nikola Poláková, Roztoky u Jilemnice

Akční letáky