Zdroje: carujeme.cz, cs.wikipedia.org

Meduňka je báječná čerstvá

Není tak dobře známá a užívaná jako máta, přesto je meduňka bylinkou, která je výjimečná a má mnohá užití. Její lístky jsou vyjímečně voňavé a přitom jemné. Není divu, že působí blahodárně na tělo i mysl.

Meduňka je báječná a voňavá bylinka, která rozhodně patří do každé zahrádky. Můžete si ji užít čerstvou na mnoho způsobů. Lze ji použít do zeleninového i ovocného salátu nebo snítkou ozdobit dezert. Je skutečně překvapivě příjemná i ve studené vodně s kolečkem citronu. Ledové vodě dodá nenucené aroma a dá se proto používat často, protože prostě neomrzí. Čaj lze připravit z čerstvých i sušených listů.

Tuto bylinku lze používat i sušenou, jenže v tom řípadě může mít mírně trávový nádech. Další možností je například jednoduchý meduňkový sirup, který bude nejen chutnat, ale hlavně nádherně vonět. Velký obsah cukru zdraví sice nepřidá, zato bylinka samotná je nejen příjemná, ale také blahodárná. Působí mírně antibakteriálně i sedativně, navíc uvolňuje a používá se proto i při křečích.

Čerstvou meduňku ocení každý

Meduňka se používá k relaxaci a zklidnění, podporuje kvalitní spánek a je vhodná i pro děti. Protože zklidňuje a uvolňuje i svalstvo, působí nejen na mysl, ale také na tělo. Pomáhá při bušení srdce, bolestivé menstruaci a také pomáhá s trávením. Pro všechny vyjmenované účinky je to bylina, která se skutečně hodí všem. Proč by ji však měly konzumovat ženy po padesátce?

Srovná hormony

Je to díky tomu, že meduňka napomáhá také hormonální rovnováze ženského těla. Navíc její zklidňující účinky jsou také velkým plus pro padesátnice a ženy procházející menopauzou, protože takto meduňka pomáhá zmírnit dopad různých změn v těle. Stres a pocit nevolnosti, návaly horkosti a další průvodní stavy během přechodu jsou pro ženy nejen nepříjemné, ale samozřejmě také zneklidňující, i když jsou dobře známé. Pravidelné popíjení meduňky se proto velmi doporučuje, navíc jde o příjemnou léčivku, která není trpká či hořká. Ideální je proto čaj, ale také limonáda připravená z domácího sirupu.

Jak připravit meduňkový sirup?

Příprava sirupu je jednoduchá a dovolí vám uchovat lahodnou chuť meduňky na dlouhou dobu. Čerstvou meduňku si můžete vychutnat od jara do podzimu, ale později rozhodně potěší čaj ze sušených listů nebo právě sirup.

Zdroj: Youtube

Budete potřebovat především hodně čerstvé meduňky, vodu, cukr a hrnec, ve kterém sirup připravíte. Následujícího dne budete potřebovat i sítko, trychtířek a pěkné uzaviratelné láhve nebo sklenice.

Skliďte meduňku ze zahrady a nastříhejte ji na kousky. Pokud jí nemáte moc, skliďte klidně celou rostlinu. Anebo odstřihněte z meduňky jen horních 15 cm. Budete potřebovat celou velkou mísu plnou meduňky, na vážení nehleďte. I ve velkém množství není meduňka hořká nebo nepříjemná.

V hrnci uvařte 1,5 litru vody s 1,5 kg cukru. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu a plotýnku vypněte. Do vody s cukrem dejte tolik meduňky, kolik tekutina pojme a nechejte vystydnou přikryté pokličkou alespoň 24 hodin. Pro výraznější chuť můžete přidat šťávu ze dvou citronů. Meduňka sama o sobě má také citronový nádech, je to díky obsahu citronelalu, díky němuž má bylinka nejen specifickou vůni, ale také sedativní účinky.

Po jednodenním macerování sceďte tekutinu, listy dobře vymačkejte, vzniklý sirup zahřejte na 80 °C a naplňte do lahví.

Související články