Jak rozlišit kvalitu baleného masa

Již prvním problémem při rozpoznávání čerstvého masa může být skutečnost, že je balené v plastových miskách a v ochranné fólii. Nemáme tak možnost k masu přičichnout, ani vidět jeho strukturu, neboť obaly jsou plné nálepek s informacemi o mase. Obvykle je tomu tak, že na obalech převažují spíše nepodstatné informace. V takovém případě staré a zkažené maso poznáme jen výjimečně, například podle nafouknutého obalu.

Nákup nebaleného masa

Obecně platí, že zkažené maso je maso se zelenou nebo namodralou barvou. Kuřecí i vepřové maso by mělo mít barvu růžovou a hovězí maso červenou. U hovězího masa nemusí být na škodu lehce okoralý povrch. Ten může být naopak známkou odleželého masa výborné kvality. V žádném případě nekupujte maso s lepkavým oslizlým povrchem. Barvu masa nepodceňujte a nechejte si maso předvést prodavačem mimo prostot chladicího pultu. Tak máte možnost vidět maso v jeho přirozené barvě bez umělého červeného osvětlení, které v chladicích boxech bývá někdy nainstalováno právě proto, aby vylepšilo vzhled masa.

Vytékající šťáva

Z masa, které již není zcela čerstvé, vytéká šťáva. Čím více jí z masa vytéká, tím starší je maso. Prodejci masa velmi chytře využívají při balení masa a jeho ukládání různé podložky, které mají za úkol zachytávat právě onu vytékající šťávu. Manipuluje-li se s masem často a nešetrně, uvolňuje ještě větší množství šťávy. Ta se dá snadno rozpoznat i u masa baleného.

Výrazný zápach

Maso, které si necháte ukázat poté, co je vyndáno z chladicího pultu, by nemělo zapáchat. Tento charakteristický zápach je naštěstí snadno rozpoznatelný, a tak není třeba se obávat, že by takové maso někdo koupil, nebo jej dokonce pozřel.

Pozor na marinované maso

Aby se prodalo co nejvíce masa, tedy i maso, které již není zcela čerstvé, používají se nejrůznější marinády. Některé z nich dokážou překrýt i počínající zápach u masa. Každý šéfkuchař proto doporučuje, aby si člověk maso před tepelnou úpravou marinoval sám a nekupovali maso marinované, tedy předpřipravené. Někdy může být upravováno i maso mleté, do něhož se přidává nabarvená voda, aby stále vypadalo dobře a nezapáchalo. Nestejnoměrné načervenalé zabarvení masa může být známkou toho, že řezník maso přibarvil pomocí hypermanganu.

Kvalitní čerstvé maso zakoupíte spíše v malém řeznictví, kde se každá denní dodávka masa vyprodá ještě v týž den, zatímco v supermarketech můžete narazit na maso přebalované a již na tak čerstvé.