obrázek z archivu ireceptar.cz

Čerstvé vitamíny z domácích zdrojů: Rukolu snadno vypěstujete za oknem

Tělo v zimě přímo volá po pořádné dávce vitamínů z čerstvé zeleniny a ovoce. V obchodech najdeme všemožné druhy, ale ne moc šťavnaté a často dovezené přes půl světa. Přitom i doma můžete v zimě sklízet výtečnou rukolu, která podporuje zdravé trávení a skvěle vás vyzbrojí vitamíny a minerály. Její pěstování je až dětsky snadné, tak neváhejte.

Rukola je dobře známá v nabídce restaurací i supermarketů, setkal se s ní jistě i nejzarytější odpůrce zeleně na talíři. Zelené lístky připomínající pampelišku se hodí do salátu, k přípravě pesta, do těstovin i k masu. Jejich pikantní chuť oživí pokrm a kromě toho obsahují velké množství vitamínu C a dalších blahodárných látek. Tuto nenáročnou rostlinu přitom vypěstujete snadno v truhlíku nebo na obyčejné vatě, přestože do jara je ještě daleko.

Rukola se hodí i pro přípravu smoothieRukola se hodí i pro přípravu smoothieAutor: Shutterstock.com / Photographee.eu

Rukola nebo roketa?

I když rukola je všeobecně známější, v nabídce semenářských obchodů najdete spíš sáček s označením roketa setá (Eruca sativa). Nezoufejte, ač se jedná o dvě odlišné rostliny, chuť listů i blahodárné účinky mají obě velmi podobné, je tedy jedno, po které sáhnete. Čerstvé zelené lístky jsou plné vitamínů (obsahují hlavně vitamín C) a jsou rovněž výtečným zdrojem vápníku, hořčíku i železa. Konzumace rukoly má příznivý účinek na zažívání, na italském ostrově Ischia se dokonce podává jako aperitiv likér vyrobený z rukoly. Kromě stimulujících účinků na trávicí systém působí rukola též mírně močopudně a celé tělo pročišťuje.

Za oknem roste jedna radost

Zkoušeli jste někdy pěstovat řeřichu?

Klíčí rychleKlíčí rychleAutor: Shutterstock.com / LensTravel

Přesně stejně si doma vypěstujete zelené lístky rukoly s pikantní ředkvičkovou chutí. Postačí vám k tomu tác nebo talíř s navlhčenou vatou, který posypete semínky rukoly (rokety) a umístíte na slunné a teplé místo. Už po pár dnech začnou semínka klíčit a brzy se objeví první zelené lístky, zhruba za dva týdny můžete začít uštipovat úrodu.

Pěstovat se dá samozřejmě i v truhlíku nebo v květináči, v dobře propustném substrátu s dostatkem živin. Jakmile rukola vyroste, začněte jí protrhávat, dočkáte se lepší úrody. I tyto drobné lístky jsou výtečné a dají se ihned konzumovat. Ať už se rozhodnete pro truhlík nebo vatu, rukola vás nezklame, je to nenáročná rostlina a není potřeba se o ní nijak zvlášť starat. Na jaře se pro ni určitě najde místo i na zahradě, záhon umístěte blízko domu, už se bez ní neobejdete a budete pro ní neustále vybíhat. Návod na pěstování rukoly na zahrádce najdete v článku Rukola a roketa: Pikantní bylinky vypěstujete snadno a rychle

Co s ní?

Rukola si rozumí s rajčaty a pršutemRukola si rozumí s rajčaty a pršutemAutor: Shutterstock.com / Felix Furo

Rukola je vynikající čerstvá, do salátu, zeleninových příloh i jen tak na čerstvém chlebu nebo slavnostních chlebíčcích. Výborně si rozumí s rajčaty, balsamikovým octem a olivovým olejem. Skvělá je s masem nebo mořskými plody, připravíte z ní chutné pesto k těstovinám. Ozvláštněte obyčejné jídlo, přidejte rukolu do šťouchaných brambor nebo k bramborovým nokům, peprná chuť rukoly jim dodá nový rozměr.

Tip na rychlou večeři: Teplý salát s rukolou

Zbyly vám doma staré rohlíky? Zužitkujte je v rychlé a snadné večeři plné skvělých chutí. Přestože jsou některé ingredience trochu dražší, určitě ho vyzkoušejte.

250 g bílého chleba, rohlíků nebo bagetek nakrájejte na menší kousky, přidejte 400 g pokrájených rajčat, deset stroužků česneku pokrájených na plátky. Vše rozložte na pečící papír, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě rozehřáté na 170 °C asi 15 minut, až se chleba opeče a rajčata změknou.

Možné je také péct chleba s česnekem zvlášť, aby výsledek byl ještě křupavější. V míse smíchejte opečená rajčata a pečivo se 125 g rukoly, přidejte balsamikový ocet, osolte a opepřete. Na talíři doplňte na plátky natrhanou schwarzwaldskou šunku nebo prošuto, na závěr posypte nastrouhaným parmezánem.