Červená řepa se v české kuchyni opět dostává do popředí ve svém využití, stejně jako za dob našich babiček. Jedná se nejen o jednu z uznávaných superpotravin, ale i o plodinu s velice pestrým použitím. Lze ji využít syrovou do mnoha salátů, ale výborně chutná i pečená, v polévkách nebo jako doplněk k masitým pokrmům. Výborné jsou z ní i čerstvé šťávy. A skvěle chutná i zavařená, kde její chuť můžete podtrhnout výrazným křenem.
Jak zavařují červenou řepu s křenem v pořadu Zavařujeme s Mámou z gruntu se podívejte v tomto YouTube videu kanálu Bzenecký ocet:
Není nad domácí zavařeniny
Navažte na tradici našich babiček a připravte si domácí zavařenou řepu s křenem. Přestože je v nabídce téměř všech řetězových obchodů s potravinami, nikdy oproti domácí variantě přesně nevíte, co bylo k výrobě použito. Můžete tedy ovlivnit nejen samotné složení, ale i výslednou chuť. Zcela jistě se vyhnete alergenům a stejně tak můžete použít i množství cukru a soli dle své chuti či nepoužít vůbec. Vzhledem k tomu, že je k přípravě domácího receptu využitý i lihový ocet, který částečně sůl nahrazuje, není potřeba zavařeninu tolik solit.
Příprava řepy
Nejprve si předvařte červenou řepu vcelku a nechte ji náležitě vychladnout. Vybírejte zhruba stejně velké kusy, aby všechny změkly za stejnou dobu, a to za cca 45 minut.
Postup na nálev
Mezitím si připravte potřebný lák. Do hrnce nalijte 1,5 l vody a přidejte 8% lihový ocet, přidejte 100 g cukru, 50 g soli a 1 lžičku kmínu. Pokud jeho aroma nemusíte, lze jej naprosto vynechat. Nálev chvíli zahřívejte, není zcela nutné, aby se vařil, hlavně by se v něm měly rozpustit krystalky cukru a soli.
Řepu je nutné oloupat
Po uvaření jednotlivé kusy řepy zbavte slupky. Nezapomeňte si na tuto činnost vzít ochranné rukavice, řepa totiž opravdu hodně barví. Pak ji nakrájejte na kostky či nudličky a plňte do zavařovacích sklenic zhruba 2 cm pod okraj. Do každé sklenice vložte 2 až 3 větší kousky křenu. Následně zalijte řepu lákem, může být teplý i studený. Pak každou sklenici řádně zavíčkujte.
Zbývá jen zavařit
V tuto chvíli naplněné sklenice zavařujte po dobu 20 minut na teplotu 80 °C.
Práci si můžete rozložit
Pokud nemáte dostatek času připravit recept v jeden den, můžete si jednotlivé kroky rozložit do jednotlivých dní. Jeden den se pověnujte sterilizaci sklenic a víček, další si předvařte řepu a lák a třetí už jen zavařujte.
Tip: Pozor na kvalitu octa
V žádném případě nepoužívejte nekvalitní ocet a držte se výše uvedeného doporučení. Právě tato ingredience ovlivňuje nejen správnou chuť, ale i vůni. Můžete využít i druhy, které jsou navoněné estragonem, který se s oběma využitými surovinami krásně pojí.
Zdroje: www.bzeneckyocet.cz, www.toprecepty.cz, www.svetvemne.cz