Červené zelí

Červené zelí na první pohled zaujme svou výraznou barvou a lehce pepřovou chutí. Tyto dvě indicie napovídají, že červené zelí není jen tak obyčejná potravina. Za červeno-fialový pigment mohou flavonoidy, které účinně bojují proti rakovině. Ostrá chuť je výsledkem přítomnosti sloučenin síry, jež zmírňují záněty a bojují s bakteriemi. Mimo těchto látek obsahuje červené zelí vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B a provítamín A.

Jak nakrájet zelí

Ještě před samotným dušením je třeba zelí nakrájet nebo nakrouhat. Tvrdá hlávka může znamenat výzvu. Poradí si s ní ale dobře naostřený nůž a silné ruce. Nejdřív z hlávky odstraňte viditelně poškozené vnější listy, které jsou zvadlé nebo popraskané. Rozřízněte ji na polovinu a poté na čtvrtky. Lehce tak odstraníte tvrdý košťál. Zelí krájejte vertikálně a hlávku pomalu otáčejte, aby listy nevypadávaly. Nechcete-li dlouhé nudličky, hlávku ještě jednou překrojte. Zelí také můžete krouhat na struhadle. To položte do misky, aby plátky padaly rovnou dovnitř.

Dušené červené zelí

Zkusili jste v restauraci červené zelí a překvapila vás jeho lahodná a jemná chuť? Tajemnou ingrediencí, kterou šéfkuchaři používají, je jablko. Přidejte si ho do svého receptu i vy. Na lahodné a voňavé zelí budete potřebovat hlávku červeného zelí o váze cca 1,23 kg, 4 lžíce oleje, 2 velké cibule, 2 větší jablka, 2 lžíce třtinového cukru, 4 celé hřebíčky, kousek (2x2cm) celé skořice a 150 ml červeného vína na podlití.

Související články

Dušené červené zelí - postup

Nejprve si nakrouhejte zelí. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno, jablka zbavte slupky, odstraňte jádřince a nakrájejte je na kostky. Vezměte si dostatečně velký hrnec a rozehřejte olej. Vhoďte cibuli a smažte do té doby, než začne dostávat barvu, přidejte cukr a nechte ji lehce zkaramelizovat. Vhoďte jablka a 2-3 minuty míchejte. Nyní do hrnce vložte zelí, zalijte ho 150 ml vody nebo červeného vína, přidejte hřebíček, skořici a přikryjte pokličkou. Zelí duste asi 20-50 minut do měkka. Pravidelně sledujte, zda se voda nevypařila a směs se nezačíná připalovat. Pokud jsou na dně hrnce výpečky, přidejte trochu vody a zamíchejte je do zelí. Krásně ho dochutí. Pokud se vám bude zdát, že je zelí příliš kyselé, přidejte k němu trochu medu. Je-li naopak moc sladké, zakápněte ho octem nebo citrónovou šťávou.

S jíškou nebo bez

Aby mělo zelí kašovitější konzistenci, můžete do něj přidat jíšku. Tu si připravíte z másla a hladké mouky. „Na pánvičce rozpalte rostlinný tuk, zasypejte ho hladkou moukou a stále míchejte. Světlou jíšku získáte tak, že mouku necháte v rozpáleném tuku jen zpěnit," radí šéfkuchař Zdeněk Hradecký.

Zdroj: www.recepty.cz, www.babickabyneverila.cz, www.olomouc.rozhlas.cz