Zelňačka je populární nejen u nás v Česku, ale i na Slovensku. Ta naše je o něco lehčí a dává se do ní klobása nebo uzené maso. Verze našich sousedů je o něco hustší a bohatší na ingredience, včetně tří druhů masa. V obou případech se však jedná o dokonalou a výživnou pochoutku plnou vitamínů.
Jak připravuje zelňačku šéfkuchař Jirka Babica? Servíruje ji do půl hodiny! Podívejte se na YouTube video na kanálu Beliani:
Zelňačka je v každém kraji jiná
Zelňačka patří k pokrmům, jejichž recept se často předává z generace na generaci a její příprava se liší kraj od kraje. V chudších oblastech se kdysi vařila jen ze zelí a brambor a na Oravě se do ní dávali uzení pstruzi nebo kapří hlavy. V některých případech se zahušťuje jíškou, nebo se do ní dává sladká či zakysaná smetana. Pro zvýraznění červené barvy je někdy v receptech uváděn i rajčatový protlak.
Slovenská zelňačka neboli kapustnice
Dejte si nejprve namočit 2 hrsti sušených hub do misky s čistou vodou, aby změkly. Potom si pokrájejte na kostičky 600 g 2 až 3 druhy masa. Použít můžete zadní hovězí, vepřovou plec a vepřová žebra.
Nakrájejte si také na kolečka 3 druhy klobásek, 1 velkou cibuli na kostičky a 4 stroužky česneku na plátky. Na 1 lžíci rozpuštěného sádla opečte 50 g špeku, přidejte cibuli a česnek a osmahněte do zlatova.
Přidejte maso a klobásky, zaprašte mletou pálivou paprikou, osmahněte a zalijte vodou. Pak dodejte měkké houby i s vodou, 100 g pokrájených sušených švestek a vložte i žebra. Dochuťte solí a pepřem a nechte pozvolna vařit, dokud maso nezměkne. Pak vmíchejte 500 g pokrájeného kysaného zelí a pár minut nechte ještě polévku povařit. Kapustnici můžete podávat se zakysanou smetanou.
Klasická česká zelňačka
Nejprve si očistěte 1 velkou cibuli a 4 stroužky česneku a pokrájejte je najemno. Pak nakrájejte na kolečka 200 g klobásy a 3 velké brambory na kostičky. V hrnci si rozpusťte 2 lžíce sádla a osmahněte na něm připravenou cibuli dozlatova.
Pak přidejte klobásu a lehce ji ze všech stran opečte. Dodejte nasekaný česnek, 2 lžičky sladké papriky, promíchejte a zalijte vodou. Následně přisypte pokrájené brambory a 500 g pokrájeného kyselého zelí. Polévku postupně přiveďte k varu, dosolte, opepřete, a hlavně dodejte i příjemně vonící majoránku. Vařte zhruba 20 minut.
Na pánvi si rozpusťte trochu sádla, přidejte mouku a opražte ji dozlatova. Zalijte trochou polévkového vývaru, promíchejte a vlijte do hrnce s polévkou. Pak ještě polévku vařte 5 až 10 minut. Zelňačku servírujte horkou, a pokud chcete, dodejte lžíci zakysané smetany.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.klasicke-recepty.cz, www.idnes.cz, www.ceskatelevize.cz