Letní nálada, sluníčko, večer a vlahý deštík… to je ideální čas si zalézt k televizi a pustit si nějakou českou klasiku. A že jich není málo! My jsme pro vás vybrali tři, které jsou spojené i s dobrým jídlem. Nechte se inspirovat letními komediemi a zítra budete mít co vařit.

Slunce, seno… zase králík?

Ze všech třech letních komedií znáte nejméně dvě hlášky, přiznejte se. Scéna při stahování králíka utkvěla mnoha lidem v paměti. „Drž to pořádně, nebo ti jednu fláknu.“ nebo „Ani Pinďa to už nežere!“ uslyšíte z úst mnoha lidí i dnes. Tato série komedií od Zdeňka Trošky jsou pro někoho poklad, pro někoho brak, ale hlášky jsou nesmrtelné. A recepty z králíka taky! Proto pro vás jeden máme, na česneku!

Co potřebujete:

  • naporcovaného králíka
  • cibule
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 100 g sádla
  • lžíce hladké mouky (nemusí být, záleží na vaší chuti)
  • lžička kmínu
  • sůl dle chuti

Příprava:

Připravený pekáč vymažte sádlem, na dno naskládejte cibuli nakrájenou na kolečka a na ní položte naporcovaného králíka. Kousky masa nasolte, potřete prolisovaným česnekem, posypte kmínem a strčte do vyhřáté trouby. Pečte minimálně 2, 5 hodiny na 150 °C. Během pobytu v troubě maso podlévejte trochou vody, obracejte a přelévejte šťávou. Jakmile bude králík zlatavé barvy a bude měkký, je hotovo. Jestliže máte rádi hustější omáčku, poprašte vypečenou šťávu moukou. Podávejte ideálně se špenátem, na který je recept níže.

Špenát „doňa Isabela“

Nezapomenutelný film Což takhle dát si špenát patří ke klasice české kinematografie. Liška se Zemánkem se dočkají po pozření špenátu nečekaného omládnutí, ale takové eso v rukávu pro vás bohužel nemáme. Připravený je pouze luxusní špenát se smetanou.

Suroviny:

  • 3 stroužky česneku
  • menší cibule
  • 2 lžíce sádla
  • hrnek smetany na vaření
  • 4 lžíce hladké mouky
  • mražený špenát
  • sůl

Jak na to:

Česnek s cibulí si pokrájejte najemno. V hrnci rozpalte sádlo, přihoďte cibuli s česnekem a nechte zpěnit. Přidejte smetanu a špenát, přikryjte pokličkou a sem tam promíchejte, aby zmrzlý špenát povolil. Poté po troškách vmíchejte mouku, pozor na hrudky! Nakonec nechte špenát chvíli probublat a bašta je na světě.

„Okurkové" buchty od Vaška

Určitě si vzpomínáte na malého Vaška, jak se s tatínkem spiklenecky domlouvá na dalším tajném výstupu na skálu. U toho strouhá okurku do mísy na okurkový salát k večeři, ale dohadování s tátou je zajímavější a zajímavější, až se strouhání okurky přesune nad buchty pro dědečka! Ano, je řeč o filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Nebudeme vám nabízet recept na okurkové buchty, ale na vynikající ryhlobuchty s tvarohem.

Potřebné ingredience:

  • 850 g polohrubé mouky
  • 40 g čerstvého droždí
  • 600 ml mléka (vlažného)
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • 100 g rozpuštěného másla

Náplň do buchet:

  • 30 g mouky
  • 500 g tvarohu
  • 4 hrnky cukru
  • 2 vejce
  • 100 g hrozinek
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • vanilkový cukr

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte, vyjma másla, a nechte 15 minut odpočinout. Po požadované době do těsta přimíchejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Odložte na teplejší místo kynout, bude to trvat cirka 30 minut. Neusedejte ke kávě, protože si v této mezidobě musíte nachystat náplň.

Oddělte si bílky od žloutků. Tvaroh spojte s cukrem, citronovou kůrou, moukou, žloutky, rozinkami a vanilkovým cukrem. Následně si z bílků ušlehejte sníh a do směsi ho jemně vpravte.

Po vykynutí si těsto rozválejte, vykrájejte čtverce o velikosti 10x10 cm, doprostřed naaranžujte lžíci připravené náplně a „zauzlujte“. Jednotlivé buchty vyskládejte na plech s pečicím papírem a pečte při 170 °C přibližně půl hodinky.

Související články

Zdroje: primainspirace.cz, www.novinky.cz, www.apetitonline.cz