Starší generace si jistě pamatuje výraz Sandtnerka, který často slýchala od svých babiček. Šlo o lidovou přezdívku slavné kuchařské knihy, jejíž originální název byl poněkud zdlouhavý: „Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů.“ Vlastně se jednalo o manuál pro všechny nezkušené mladé dívky, ale čas od času do knihy nahlédly i ostřílené kuchařky.

Sandtnerka byla hitem

Slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová uvedla ve své knize nejen recepty, kterých obsahuje 1349, ale i spoustu cenných rad. Takže se každá začínající hospodyně měla o co opřít a z čeho čerpat. Věhlasná kniha byla vždy ceněná i pro svou přehlednost a přesné údaje. Za každým receptem byl vždy postup a také rozpočet ingrediencí pro určitý počet osob. Dokonce byla autorka tak důsledná, že se zabývala i oblastí zdravé výživy a své poznatky konzultovala s lékaři. Přestože se už dnes řídíme dle jiných kritérií, jistě není od věci na některé recepty zavzpomínat. Co třeba rychlý masový salát, který je chuťově naprosto dokonalý?!

Jak připravuje masový salát Josef Holub se podívejte v tomto YouTube videu kanálu Dnes Vaří Děda:

Zdroj: Youtube

Masový salát podle Sandtnerky

K přípravě tohoto salátu můžete využít zbylé maso, které jste nestihli sníst k obědu. Pokud však chcete být důslední a držet se přesně receptu, budete potřebovat 150 g telecí pečeně a 100 g vepřové pečeně, která může být nahrazena i vařeným hovězím.

Maso pokrájejte na menší kousky a vložte do mísy, kde budete salát míchat. Postupně přidejte 50 g vařených bílých fazolí, 4 pokrájené kyselé znojemské okurky a 1 na plátky pokrájené jablko. Směs všech ingrediencí řádně promíchejte.

Dochucovací prostředky

V tento moment přidejte do vznikajícího salátu 30 g najemno posekané bílé cibule a 5 g kapary. Následně vmíchejte 2 až 3 lžíce vinného octa, ½ až 1 lžičku plnotučné hořčice a zhruba 5 lžiček namletého bílého pepře. Opět vše řádně promíchejte.

Salát propojte majonézou

Jednotlivé ingredience momentálně propojíte dodáním majonézy. Nejlepší je samozřejmě domácí, kterou vyrobíte ze 3 žloutků. Salát opět promíchejte a pak ho nechte minimálně 3 hodiny proležet v chladnu. Před samotným servírováním vložte masový salát do porcelánové nebo skleněné mísy a ozdobte posekanou zelenou petrželkou, pár listy hlávkového salátu, pokrájenou ředkvičkou a zakápněte trochou čerstvé citronové šťávy.

Související články

Zdroje: www.archive.org, www.recepty.cz, www.vareni.cz