Nejvhodnější skladování česneku

Kdo může skladovat česnek klasickým způsobem, tedy například zapletený v copech či jinak zavěšený na vhodném místě, má o starost méně. Místo pro skladování česneku by mělo být hodně vzdušné, nejlépe v průvanu. Skladovanému česneku škodí vysoká teplota i přímé sluneční záření. Často vydrží skladování v suchu a pokojové teplotě. Potíže se objevují v případě napadení vlnovníkem česnekovým. Ten se v teple rychle množí a způsobuje vysychání stroužků. Uskladnění v chladničce se kvůli vysoké vlhkosti nedoporučuje.

Jak zmrazit česnek v domácích podmínkách

  • Celé neloupané česnekové palice – jednotlivé palice důkladně zabalíme, např. do potravinové fólie
  • Jednotlivé neloupané stroužky česneku – stroužky vložíme do dobře těsnícího sáčku, který je určený pro skladování v mrazničce. Pro postupné odebírání se hodí uzaviratelné sáčky se zipem. Před uzavřením se pokusíme ze sáčku odstranit co nejvíce vzduchu. Pro uložení do mrazáku můžeme použít také sklenici se šroubovacím víčkem, popř. vhodnou plastovou nádobu (tam je však nebezpečí, že plast do sebe natáhne česnekové aroma).
  • Jednotlivé oloupané stroužky česneku – skladujeme podobně, jako v předchozím případě, pouze předem stroužky oloupeme.
  • Drcený česnek – česnek můžeme před mrazením podrtit. Tj. stroužky oloupeme a pak buď nasekáme nožem, popř. v hmoždíři či za pomoci kuchyňského robotu. Můžeme částečně promíchat i se solí. Vzniklou hmotu pak můžeme skladovat v plastových sáčcích se zipem, popř. nalít do tvořítek na led a po zmrznutí kostky nasypat do sáčku či sklenice. Vždy musíme počítat s tím, že česnekové aroma je mimořádně silné a plasty jsou náchylné jej přijímat. Pokud zmrazíme hmotu v tenké vrstvě, snadno můžeme ulamovat potřebné množství. Další možností je zabalení do alobalu, ideálně opět v tenké vrstvě.
  • Česneková pasta – připravíme ji podobně jako drcený česnek, pouze konzistence bude jemnější. Tj. možnosti skladování jsou obdobné jako u drceného česneku.

Jak připravit a zabalit česnek do mrazáku ukazuje následující video:

Zdroj: Youtube