Česnek je milován i nenáviděn. Dokonce je ještě jedna možnost – milován, ale zakázán. U zahrádkářů nesmí česnek na záhonu chybět, domácí zásoby jsou nutností a ještě ke všemu se česnek ze zahrádky, s tím kupovaným, nedá srovnávat. Sklizeň česneku je občas neočekávaně výnosná, což je samozřejmě radostné, ale co s takovou hromadou česneku budete dělat?

Jak lze česnek uchovávat

Byla by škoda, kdybyste úrodu česneku nechali ladem a skladem, protože ho můžete uchovávat několika způsoby a nemusíte se strachovat, že by byl po měsíci na vyhození.

Zmrazení – ano, česnek jde jednoduše zamrazit. Vydrží v této podobě přibližně rok. Nejlépe uděláte, když česnek oloupete, šoupnete do sáčku a dáte zmrazit. Stroužky k sobě pravděpodobně přimrznou, oddělíte je od sebe bouchnutím o linku, pak už je můžete přendat do krabičky nebo opět do pytlíku (ten zabírá méně místa).

Naložení do soli – česnek oloupejte, prolisujte a smíchejte se solí. Na jedno kilo česneku je potřeba 350 gramů soli. Směs česneku a soli vložte do suché sklenice, přičemž povrch ještě trochu posypte solí. Uzavřete víčkem a uskladněte na tmavším suchém místě. Jelikož je směs výrazně slaná, při přípravě pokrmů nezapomeňte NESOLIT! Solí pokrm dochuťte až po přidání česnekové pasty, pokud vůbec sůl ještě bude zapotřebí.

Sušení – oloupejte jednotlivé stroužky a nakrájejte je na slabounké plátky. Rozložte na síto a sušte minimálně 2 dny. Samozřejmě můžete využít sušičku, pokud ji vlastníte. Co se sušeným česnekem, je už na vás. Lze ho uchovávat v této podobě, ale můžete ho i třeba umlít nebo pokrájet na menší kousky. Uchovávejte v dobře těsnící nádobě.

Nakládaný česnek

Ingredience:

česnekové stroužky
70 – 80 g soli
2 bobkové listy
8 kuliček pepře
1 l vody
250 ml octa
150 g cukru

Jak na to:

Nejprve si oloupejte tolik česneku, abyste ho měli dostatečné množství do zavařovačky (velikost 720 ml). Do zavařovací sklenice vrstvěte česnek, proložte pepřem a bobkovými listy. Následně si nachystejte nálev – pečlivě čtěte postup!

Nejprve horkou vodou zalijte česnek ve sklenici a uzavřete víčkem. Takto ponechte cirka 20 minut bez povšimnutí. Po uplynulém čase vodu ze sklenice vlijte do hrnce a zapněte plotýnku. Do vody pak přidejte cukr se solí, nechte rozpustit. Jakmile voda začne vřít, přilijte ocet a zamíchejte. Takto připravený nálev nalijte zpět do sklenice s česnekem, zavřete víčkem a otočte dnem nahoru. Až sklenice s nálevem vychladne, můžete ji uložit do spíže.

Související články

Zdroje: www.nejrecept.cz, www.nazeleno.cz, www.recepty.cz