Začátek června patří česneku, kterému byste právě nyní měli věnovat pozornost.
Co všechno je teď potřeba s česnekem udělat, se podívejte ve videu:
Vylamování výhonků česneku není pro zahrádkáře žádnou novinkou, možná ale budete překvapeni, že tento zdánlivý odpad se dá ještě velmi dobře využít v kuchyni. Proto výhonky rozhodně nevyhazujte, raději si připravte mixér a jiné kuchyňské náčiní.
Populární na farmářských trzích
Naši předkové dokázali zužitkovat vše,a to včetně česnekových výhonků, a nyní získává tento zdánlivý zahradní odpad opět na popularitě. Hlavně na farmářských trzích, kde se prodávají jako zdravá delikatesa. Mají mnohem jemnější chuť než stroužky česneku a někomu mohou připomínat mladé fazolky v kombinaci s jarní cibulkou. Navíc se jedná o pochoutku vskutku šťavnatou a příjemně křupavou. Nenechte se pobízet a hurá na ně. Pokud nemáte možnost získat výhonky z vlastní zahrádky, zaměřte se na ně na trzích, tam určitě teď budou k dostání.
Naložené i jako pesto
V ledničce vám vydrží klidně i čtrnáct dní. Uchovat na horší časy je ale můžete i v mrazáku. Stačí je pokrájet na menší kousky a minutu povařit ve vroucí vodě, pak je zase ihned zchladit ve vodě ledové. Tak si zachovají svou vůni, chuť i křupavost. Můžete je ale také zavařit.
Jednoduše je propláchněte, pokrájejte na menší kousky, připravte si lák jako na kyselé okurky a zavařte je, výsledkem budou pikantnější „zelené fazolky“. Lahodné je i pesto z česnekových výhonků, jehož výroba je snadná. Do mixéru vložte výhonky, zalijte olivovým olejem a přisypejte ořechy. Volit můžete mandle, kešu nebo piniové oříšky (i když ty jsou poměrně drahé). Zasypejte parmezánem a vše rozmixujte. Olej pak přilijte dle požadované konzistence. Dle chuti můžete přidat sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy.
Netradiční příloha
Chroupat je ale můžete i čerstvé, anebo je zprudka opečte na pánvi na trošce oleje, přihoďte k nim slaninku a vytvořte netradiční přílohu k masu. Využít se dají i poupata česneku na konci stonků. Ty se solí rozemelte na pastu a používejte do vaření jako česnekový základ.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, www.i60.cz, fresh.iprima.cz