Malé historické ohlédnutí

Kořeny čevapčiči najdeme na Balkáně. Tady se čevapčiči (čevapi) připravuje obvykle napíchnuté na špejli a grilované, doprovázené kajmakem, červenou cibulí a ajvarem či grilovanými paprikami. Ani na Balkáně však není původní. Sem připutovalo nejspíše z Turecka v době okupace Balkánu Osmanskou říší a je zdejší obdobou tureckého kebabu. To ostatně můžeme slyšet v samotném názvu – ćevap.

Čevapčiči nebo čevabčiči - jak se píše?

Pokud váháte, jak se česky správně název tohoto pokrmu píše, pak vězte, že Akademický slovník cizích slov i Slovník spisovné češtiny umožnují obě varianty - tedy čevapčiči i čevabčiči. Více, včetně správného skloňování, v Internetové jazykové příručce pod heslem čevapčiči.

Jiný kraj, jiné maso i koření…

V různých oblastech Balkánu má čevapčiči různou podobu a ochucení. U nás patří k nejznámějším srbská varianta, která je kořeněná čubricou (směs koření, tvořená především saturejkou a pískavicí) a dělá se z různých druhů masa, nejčastěji hovězího či jehněčího. Doprovázené bývá chlebovými plackami somun (lepinja), ajvarem, kysanou smetanou a červenou cibulí. Bosenské čevapčiči je z masa jehněčího, kořeněné hlavně fenyklem. Slovinské je kořeněné podobně jako srbské, ale je doprovázeno grilovanými paprikami a kajmakem, popř. pečenými brambory.

Varianta připravovaná u nás se obvykle koření cibulí, mletou paprikou a pepřem. Všechny varianty ale rozhodně představují lahodné jídlo. V následujících receptech můžete vyzkoušet jak to zdejší „české“, tak i jednu z jeho balkánských podob.

Balkánské čevapčiči

  • mleté maso (nejlepší je jehněčí, ale můžete použít i hovězí, popř. směs hovězího se skopovým) 500 g
  • sodovka nebo perlivá minerálka 2 – 3 lžíce
  • čubrica 2 lžičky
  • sůl
  • pepř
  • olej podle potřeby
  • špejle

Možné přílohy:

  • chlebové placky (u nás lze použít třeba chléb pita)
  • pečené brambory
  • tence krájená červená cibule
  • grilované papriky
  • ajvar
  • kajmak
  • kysaná smetana
  • zeleninový salát

Maso by mělo být velmi jemně namleté, máte-li tu možnost, přemelte ho dvakrát až třikrát. Umleté maso smícháme se solí a kořením a rukama rozmělníme se sodovkou tak, aby vznikla soudržná hladká hmota. Necháme alespoň hodinu v chladu uležet.

Mezitím si namočíme špejle do studené vody, aby nasákly.

Poté tvarujeme dlouhé válečky, které podélně napichujeme na špejle a lehce potřené olejem grilujeme.

Podáváme horké, doprovázené zvolenými ochucovadly a přílohami.

„České“ čevapčiči

  • mleté maso (nejčastěji se používá směs hovězího a vepřového) 500 g
  • cibule 1 ks
  • olej 1 lžíce
  • mletá paprika 1 lžička
  • česnek 1 stroužek
  • sůl
  • pepř
  • trocha vody podle potřeby
  • olej podle potřeby

K podávání:

  • cibule na kolečka
  • hořčice
  • vařené brambory

Cibuli nakrájíme na velmi drobné kostičky. Na oleji ji osmahneme do sklovita, zaprášíme paprikou, necháme papriku v tuku rozpustit a stáhneme z plotýnky.

K masu přidáme osmaženou cibuli, utřený česnek, sůl a pepř. Rukama propracujeme do hladké hmoty. Podle potřeby můžeme přidat trochu vody. Necháme hodinu v chladu odležet. Poté tvarujeme dlouhé válečky, které opečeme na pánvi na troše oleje.

Podáváme s bramborem, cibulí a hořčicí.