Chcete si v zimě o něco déle pospat? Běžte na to chytře a připravte si chutnou a energeticky nabitou snídani dopředu, a to klidně i na několik dní. Ideálním řešením je chia pudink. Hodí se nejen jako zdravá a výživná snídaně, ale i jako praktická a chutná svačinka. Vyzkoušejte recept slavného britského šéfkuchaře Jamie Olivera. Jeho postup je jednoduchý a pudink budete mít připravený doslova během pár minut.

Jak udělat chia pudink jen ze tří ingrediencí? Podívejte se na YouTube video na kanále Feelgoodfoodie: 

Zdroj: Youtube

Chia semínka

Chia semínka mají vynikající nutriční hodnotu a řadí se mezi uznávané superpotraviny. Pouhé dvě polévkové lžíce obsahují téměř 10 g vlákniny a tento druh semínek je jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin. Jedná se tedy nejen o skvělou prevenci před onemocněním srdce, artritidou či nepříjemnými záněty, ale chia dokáží také zlepšit náladu a soustředění. Jejich výhodou je i to, že jsou snadno stravitelná a nemusí se drtit.

Jak udělat chia pudink

Příprava chia pudinku je opravdu jednoduchá a zvládne ji naprosto každý. V podstatě potřebujete jen chia semínka, mléko a oblíbené ovoce. Recepty existují v mnoha variacích a stejně tak si můžete vytvořit svůj vlastní, podle toho, co rádi jíte. Pokud snad máte intoleranci na kravské mléko, můžete použít mléka přírodní jako například sójové nebo kokosové. Omezovat se není třeba ani v použití ovoce, lze využít sezónní plody, ale i exotické banány či ananas.

Chia pudink s badyánovými třešněmi

V uzavíratelné misce nebo jiné nádobě smíchejte ¼ šálku chia semínek,1,5 šálku neslazeného mandlového mléka, 1 polévkovou lžíci javorového sirupu a 1,5 lžičky vanilkového extraktu nebo trochu čerstvé vanilky z lusku. Směs řádně promíchejte, uzavřete a vložte na noc do lednice.

Třešně s badyánem

V hrnci smíchejte ½ šálku mražených nebo čerstvých vypeckovaných třešní, ¾ šálku vody, 1 polévkovou lžíci javorového sirupu a 1 lusk badyánu. Následně přiveďte k varu a na mírném stupni plotýnky nechte redukovat po dobu 15 až 20 minut. Vyjměte badyán, nechte vychladnout a vložte také do ledničky.

Opražte si mandle

Na suché pánvi si pomalu opražte dozlatova mandle, zpravidla postačí po dobu asi 5 minut. Chia pudink si ráno přelijte badyánovými třešněmi, posypte opraženými mandlemi a můžete vychutnávat jeho lahodnou chuť.

Související články

Zdroje: www.jamieoliver.com, www.mirror.co.uk, www.tipio.cz