Chilli con carne je oblíbeným jídlem po celém světě. Za národní je považováno ve státech jako Arizona, Texas, ale také třeba v Austrálii nebo Anglii. Sice se všude vyskytuje v jiných podobách, základ je ale stejný. Najdete ho v klasických hospodách, ale i v luxusních restauracích.

Základem je mleté maso. Většinou se používá hovězí, můžete však sáhnout i po vepřovém, jehněčím nebo krůtím. Vegetariáni v tomto receptu nahrazují maso sojou nebo cizrnou. Mějte na paměti, že do masa patří spousta koření a bylinek, tudíž jeho čistá chuť nebude příliš cítit. Chilli chce také svůj čas, vařte ho pomalu, při nízké teplotě a dostatečně dlouho.

Dušení masa je na receptu nejdůležitější

Dušení masa je na receptu to nejdůležitější. Je třeba ho opéct na tuku, jinak by bylo bez chuti a nic by na tom nezměnilo, kdybyste ho osolili a opepřili. Po zahřátí maso pustí tekutinu, čímž se přirozeně začne dusit. Je tedy nutné čekat, až se voda odpaří, a pak pořádně opéct do co nejvíce zlaté barvy.

Pokud budete maso dusit dostatečně pomalu, nejen že změkne, ale také zjemní. Na mletí se používá horší a prorostlejší maso.

Nezapomeňte na kvalitní chilli papričky

Další důležitou součástí jsou kvalitní chilli papričky. Úroveň pálivosti přizpůsobte dle své chuti a myslete především na děti. Pokud chcete jídlo méně pálivé, použijte spíše sušené chilli nebo pálivou mletou papriku, ale pokud chcete, aby pálilo pořádně, vsaďte na chilli čerstvé.

K zapékání použijte vyzrálý chutný čedar, který se hodí nejvíce. Skvěle totiž ladí s chutí mletého masa.

Chilli con carne konzumujte s rýží vařenou s hřebíčkem a doplňte zakysanou smetanou a ozdobte čerstvými zelenými bylinkami.

Chilli con carne

Suroviny:

500 g mletého hovězího masa

2 cibule

1 konzerva loupaných rajčat

1 rajský protlak

2 konzervy červených fazolí

2 stroužky česneku

2 čtverečky hořké čokolády

1 lžička chilli (nebo čerstvá chilli paprička)

1 lžíce oregana

olej

pepř

sůl

Postup:

Cibuli nahrubo nakrájíme a opečeme na oleji dozlatova. Přidáme mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání a oddělování hrudek necháme maso zhnědnout. Přidáme rajský protlak, rajčata i s nálevem, čokoládu a česnek. Vaříme 15 až 20 minut, poté přidáme scezené fazole, oregano, chilli a dochutíme. Podáváme s rýží, tortillou, tousty, chlebem nebo polentou.

Na recept na chili con carne se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.velka-britanie.co.uk, www.kucharkaprodceru.cz