Chilli con carne je oblíbeným jídlem po celém světě. Za národní je považováno ve státech jako Arizona, Texas, ale také třeba v Austrálii nebo Anglii. Sice se všude vyskytuje v jiných podobách, základ je ale stejný. Najdete ho v klasických hospodách, ale i v luxusních restauracích.
Základem je mleté maso. Většinou se používá hovězí, můžete však sáhnout i po vepřovém, jehněčím nebo krůtím. Vegetariáni v tomto receptu nahrazují maso sojou nebo cizrnou. Mějte na paměti, že do masa patří spousta koření a bylinek, tudíž jeho čistá chuť nebude příliš cítit. Chilli chce také svůj čas, vařte ho pomalu, při nízké teplotě a dostatečně dlouho.
Dušení masa je na receptu nejdůležitější
Dušení masa je na receptu to nejdůležitější. Je třeba ho opéct na tuku, jinak by bylo bez chuti a nic by na tom nezměnilo, kdybyste ho osolili a opepřili. Po zahřátí maso pustí tekutinu, čímž se přirozeně začne dusit. Je tedy nutné čekat, až se voda odpaří, a pak pořádně opéct do co nejvíce zlaté barvy.
Pokud budete maso dusit dostatečně pomalu, nejen že změkne, ale také zjemní. Na mletí se používá horší a prorostlejší maso.
Nezapomeňte na kvalitní chilli papričky
Další důležitou součástí jsou kvalitní chilli papričky. Úroveň pálivosti přizpůsobte dle své chuti a myslete především na děti. Pokud chcete jídlo méně pálivé, použijte spíše sušené chilli nebo pálivou mletou papriku, ale pokud chcete, aby pálilo pořádně, vsaďte na chilli čerstvé.
K zapékání použijte vyzrálý chutný čedar, který se hodí nejvíce. Skvěle totiž ladí s chutí mletého masa.
Chilli con carne konzumujte s rýží vařenou s hřebíčkem a doplňte zakysanou smetanou a ozdobte čerstvými zelenými bylinkami.
Chilli con carne
Suroviny:
500 g mletého hovězího masa
2 cibule
1 konzerva loupaných rajčat
1 rajský protlak
2 konzervy červených fazolí
2 stroužky česneku
2 čtverečky hořké čokolády
1 lžička chilli (nebo čerstvá chilli paprička)
1 lžíce oregana
olej
pepř
sůl
Postup:
Cibuli nahrubo nakrájíme a opečeme na oleji dozlatova. Přidáme mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání a oddělování hrudek necháme maso zhnědnout. Přidáme rajský protlak, rajčata i s nálevem, čokoládu a česnek. Vaříme 15 až 20 minut, poté přidáme scezené fazole, oregano, chilli a dochutíme. Podáváme s rýží, tortillou, tousty, chlebem nebo polentou.
Na recept na chili con carne se podívejte ve videu:
Zdroj: www.toprecepty.cz, www.velka-britanie.co.uk, www.kucharkaprodceru.cz