O kopřivách se nemluví dvakrát dobře. Zahradníci je považují za obtěžující plevel a nejraději by je vymýtili z povrchu zemského. Zbytek populace se jich bojí, proto žáhají a způsobují na kůži nepříjemné svědivé pupence.

Zkuste se ale na ně podívat jinak… Ano, kopřivy nepatří na první pohled mezi sympatickou zeleň, ale zase obsahují dva důležité minerály, jako je vápník a železo. Díky tomu jsou doporučeným přírodním lékem proti anémii… A nejen to!

Udělejte si kopřivové chipsy podle videa Laury Monett. Určitě se vám povedou! Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Ladičky zdraví

Vyšší obsah železa katapultuje obyčejnou kopřivu mezi léčivé byliny, které je potřeba si trochu hýčkat. O tom ví své i přírodní léčitelé, kteří kopřivu sbírají a suší její listy na výrobu čaje. Takový kopřivový čaj má pro lidský organismus hned dvojí přínos – čistí ho od jedovatých látek a navíc zlepšuje jeho imunitu.

„A nejen to. Kopřivový čaj je i výborným podpůrným lékem při nachlazeních a problémech s dýchacími cestami,“ říká jeden z fanoušků této „žáhavky“, pan Miroslav ze Vsetína a dodává, že svůj oblíbený „kopřiváč“ popíjí i na posílení prostaty.

Hlavní chod nebo snack

Zajímavý vliv má kopřiva i na hubnutí. Bylinka totiž obsahuje polyfenoly, které podporují správný pohyb střev a střevní mikroflóru. Proto cokoliv si připravíte z kopřivových listů, bude mít velký vliv pro vaše zdraví.

Kromě klasického čaje, který se dělá z čerstvých či sušených kopřivových listů, vám prospěje i kopřivový špenát, kopřivová polévka nebo v létě tak oblíbené kopřivové chipsy. Naposledy zmíněný „kopřivový snack“ je skvělým zpestřením jídelníčku nejen pro dospělé, ale i pro děti. Jak si jej připravíte?

Zeleň bez zbytečných dusičnanů

Ještě než se vypravíte na lov kopřiv, máme pro vás jednu praktickou radu – „žáhavku“ nikdy nesbírejte u silnice nebo na místech, kde je kompost či hnojiště. Rostlina má totiž tendenci absorbovat dusičnany půdy, což není pro váš organismus to pravé ořechové… Proto při sběru léčivky vsaďte na místa, kde roste jen po pár kusech.

Na chipsy potřebujete celých 400 g kopřivových listů. Pokud už máte nasbíráno, vše omyjte vodou a usušte utěrkou. Kopřivy vložte do mísy a smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, ½ lžíce soli, 3 lžícemi lahůdkového droždí, 1 lžící uzené papriky, případně můžete ještě přidat i česnek, hořčici či jiné koření.

Pečené a křupavé

Okořeněné kopřivové listy rozprostřete na dva plechy a pečte na 180 °C asi deset minut. Pokud chcete, aby byly extra křupavé, nechte je tam kapku déle… Tuhle báječnou zelenou svačinku můžete jíst samotnou nebo ji přidat do salátů, které tím získají další porci výživných látek!

Související články

Zdroj: www.day-spa-shop.cz, https://superkvasaci.cz